Onkelinx: “Onfatsoenlijke timing voor aankondiging ontslag”

Onkelinx: “Onfatsoenlijke timing voor aankondiging ontslag”

Foto: Photo News

Dat het nieuws over het aangeboden ontslag van ministers van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en van Justitie Koen Geens slechts een uur voor de start van de huldeceremonie aan het federaal parlement bekend raakte, is onfatsoenlijk. Dat heeft PS-fractieleidster Laurette Onkelinx vrijdag gezegd op La Première.

“Ik onthoud dat deze twee ontslagen bij iedereen bekend raakten ongeveer een uur voor het huldebetoon aan het Paleis der Natie. Ze hebben in zekere zin de nationale rouw gebroken”, zegt Onkelinx. De huldeceremonie was bedoeld voor de slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en Brussel en werd onder meer bijgewoond door het koningspaar.

Het ontslag van de twee ministers, ingegeven door de manier waarop het dossier van (de latere) zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui werd behandeld, werd geweigerd door premier Michel.

Vrijdagmiddag geven Jambon en Geens meer uitleg in de Kamer. Onkelinx hoopt te weten te komen of de aanslagen vermeden hadden kunnen worden. “Ik wil de feiten kennen en ze analyseren.” Na het werk van de parlementaire onderzoekscommissie wil ze de families van de slachtoffers “nog in de ogen kunnen kijken”.

Corrigeer