Jonge vrouw en dochtertje (2) enige overlevenden in noodlottige wagon metro Maalbeek

Jonge vrouw en dochtertje (2) enige overlevenden in noodlottige wagon metro Maalbeek

Roxana en Miruna Foto: rr

Dat de explosie in een wagon van de metro nabij station Maalbeek zeer zwaar was, bewijst het aantal overlevenden in die wagon. Enkel een Roemeense vrouw en haar dochtertje zouden de ontploffing overleefd hebben.

Roxana Stefanuca (23), die al vijf jaar in Brussel woont, en haar dochter Miruna (2) zaten dinsdagochtend in het noodlottige metrostel. Roxana had een ouder dochtertje van vijf net naar de kleuterschool gebracht. Samen met Miruna was ze met de metro weer op weg naar huis.

En toen ontplofte die bom...20 mensen die in de metrowagon zaten, kwamen om het leven. Roxana en Miruna werden levend teruggevonden. De twee lagen onder dode lichamen.

Toen de ouders van Roxana het nieuws op televisie zagen, hebben ze meteen hun dochter gebeld. Maar ze kregen haar niet te pakken. “Ze hebben haar dan als vermist opgegeven” zegt een vriend van de familie aan de Britse krant Daily Mail. “Ze kregen de raad om ook langs te gaan bij de ziekenhuizen waar de gewonden verzorgd werden om te kijken of ze daar zou zijn. Drie uur later vonden ze haar in een van de ziekenhuizen.” Op dat moment beseften de ouders van Roxana dat ook Miruna vermist was. Later die dag werd ook Miruna teruggevonden in een ander ziekenhuis.

“Ze is helemaal verbrand”

“Ik kon maar twee minuten met Roxana praten”, zegt zus Anca aan Daily Mail. “Ze herinnert zich een sterk geluid en een vrouw die al helemaal onder het bloed zat die naar haar werd gegooid door de explosie. Mijn zus herinnert zich dan ook nog dat ze haar dochtertje zag wenen. Daarna verloor ze haar bewust zijn.” Volgens Anca was Roxana helemaal in shock toen ze het vertelde. “Roxana was ook helemaal verbrand in haar gezicht. Je kon enkel haar ogen nog zien.

Ook Miruna heeft volgens de familie zeer ernstige verwondingen. “Ze kreeg intussen buisjes in haar keel om te kunnen ademen. Mijn zus en haar dochtertje waren de enige twee overlevenden in die wagon.”

Roxana en Miruna hebben het volgens hun familie overleefd dankzij de buggy waarin Miruna zat. Die heeft beiden beschermd tegen de explosie, denken ze.

De twee zijn wel nog steeds in kritieke toestand en zullen nog lange tijd moeten herstellen in het ziekenhuis.

Corrigeer