Ouders krijgen zwaardere straf voor duiveluitdrijving met fatale afloop

Ouders krijgen zwaardere straf voor duiveluitdrijving met fatale afloop

Foto: Bert Hulselmans

Antwerpen -

Het Antwerpse hof van beroep heeft gebedsgenezer Othmane G. (34) veroordeeld tot tien jaar cel voor een duiveluitdrijving die in 2009 het leven kostte aan de 18-jarige Layla A. uit Antwerpen. Haar ouders kregen vijf jaar cel. Voor moeder Aicha E.A. (52) is daarvan drie jaar effectief, voor vader Hamid A. (76) één jaar. Zij werden dus zwaarder gestraft, want in eerste aanleg was hun celstraf nog volledig met uitstel. De straf van de gebedsgenezer werd bevestigd.

Layla kampte met fysieke en psychische problemen en woog nog maar 34 kilogram. Haar ouders dachten dat er duivels in haar zaten, waarop Aicha de hulp van een gebedsgenezer inriep. Het begon onschuldig met koranverzen, maar eindigde met kokend water en bijtende soda.

Toen Layla op 10 oktober 2009 dood werd aangetroffen, had ze zware brandwonden op 9 procent van haar lichaam. De bijtende soda was tot in haar organen gedrongen. Het onderzoek kon niet aantonen wie het chemische product gebruikt had.

Foltering

De correctionele rechtbank oordeelde vorig jaar dat ze vreselijk geleden moest hebben en herkwalificeerde de feiten van “opzettelijke slagen met ongewild de dood tot gevolg” naar “foltering”.

Het hof van beroep was het daar niet mee eens: om van foltering te kunnen spreken, moet er gehandeld zijn vanuit een diepe haat en dat was hier niet het geval. Layla werd graag gezien door haar ouders en ze wilden haar helpen. Het hof behield dan ook de oorspronkelijke kwalificatie en vond de schuld van de drie beklaagden bewezen. Dat de mogelijke lesbische geaardheid van Layla de drijfveer voor de feiten was, vond het hof niet aangetoond.

Het hof vond de feiten zeer ernstig en tilde er zwaar aan dat er na een eerste sessie met kokend water geen medische hulp werd ingeroepen. “Integendeel: er werd opnieuw beroep gedaan op Othmane G., wetende welke gruwel hij al had aangericht. De intensiteit bij het toebrengen van letsels werd zelfs nog opgevoerd door het gebruik van bijtende soda”, stelde het arrest.

Goedgelovigheid

Bij de strafbepaling werd wel rekening gehouden met de beperkte intellectuele ontwikkeling van de ouders en hun culturele primitieve achtergrond. Othmane G. wist daarentegen zeer goed wat hij deed, stelde het hof. Hij had de goedgelovigheid van de ouders misbruikt om aanzien te verkrijgen als duiveluitdrijver. De man liet verstek gaan op het proces en het hof beval dan ook zijn onmiddellijke aanhouding.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees