Jambon start procedure tegen blunderende officier in dossier El Bakraoui

Jan Jambon start een procedure tegen de verbindingsofficier die geblunderd heeft in het dossier rond Ibrahim El Bakraoui. “Er is geblunderd. Niet door een dienst, maar door één persoon. Dat is mijn eerlijke analyse”, zei de minister van Binnenlandse Zaken in de plenaire zaal van de Kamer. ”De procedure is nog niet gestart, maar er volgt wel een procedure.”

Ministers Jan Jambon (Binnenlandse Zaken), Koen Geens (Justitie) en Didier Reynders (Buitenlandse Zaken) geven vrijdagnamiddag in de gezamenlijke commissievergadering tekst en uitleg over het dossier van de aanslagen en met name over de gebrekkige doorstroming van informatie over Ibrahim El Bakraoui.

Dat zou gebeuren in de Europazaal, maar door de massale belangstelling van binnen- en buitenlandse pers bleek die zaal al snel te klein. Daarom werd uitgeweken naar de plenaire zaal.

Jambon: “Blunder van één persoon”

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon nam als eerste het woord. Hij benadrukte dat één persoon blunderde in het dossier rond Ibrahim El Bakraoui, een van de daders van de dodelijke aanslagen van afgelopen dinsdag.

El Bakraoui werd op 11 juni vorig jaar opgepakt aan de Turks-Syrische grens. De verbindingsofficier in Turkije werd daarvan op de hoogte gesteld op 26 juni. Drie dagen later meldde diezelfde officier dat aan de terreurcel in ons land. De terreurcel brengt de officier op de hoogte van het gerechtelijk verleden van El Bakraoui - hij was veroordeeld tot tien jaar cel - en vraagt hem de reden voor de arrestatie.

“Op 14 juni sturen de Turkse autoriteiten een verbale nota dat El Bakraoui het land wordt uitgewezen naar Nederland. Dat gebeurde om 10.14 uur, terwijl de vlucht om 10.40 uur opsteeg. De informatie werd nogmaals om 14.30 uur met een fax herhaald. De ambassade in Ankara bracht de verbindingsofficier om 16.30 uur op de hoogte”, aldus Jambon.

“Daags nadien verneemt de verbindingsofficier in een vergadering met de Turkse politie dat El Bakraoui was opgepakt vanwege een mogelijke link met terrorisme. Voor meer details moest de verbindingsofficier schriftelijk een vraag stellen. Pas op 20 juli vertrok de officiële vraag via een mail naar de Turkse politie.”

Verbindingsofficier

Die ene persoon die volgens Jambon blunderde, is de verbindingsofficier in Turkije, die niets deed met de waarschuwingen van Turkije over El Bakraoui. “Iemand die tot tien jaar cel is veroordeeld, die een paar jaar in de gevangenis heeft doorgebracht en afreist naar Turkije om naar Syrië te trekken. Je hoeft niet lang in terrorismedossiers actief geweest te zijn om te beseffen dat er een grote kans is dat je met een foreign fighter te maken hebt.”, aldus Jambon.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken heeft de verbindingsofficier in Turkije dan ook “geblunderd” door de informatie niet sneller door te spelen. Hij was te weinig proactief en vroeg pas vijf dagen later meer informatie via schriftelijke weg.

Procedure

Jambon kondigt dan ook een tuchtprocedure aan tegen de officier in kwestie. “De procedure tegen de verbindingsofficier in Turkije is nog niet opgestart”, zegt hij. “We gaan kijken wat de beste procedure is, maar er volgt wel zeker één.”

De conclusie dat er “tussen 26 juni en 20 juli niets wezenlijks is gebeurd door de verbindingsofficier”, maakte dat Jambon vond dat hij zijn politieke verantwoordelijkheid moest nemen. “Dat heeft niks met schuld te maken”, bezwoer de vicepremier. “Eén iemand uit het politieapparaat heeft geblunderd”. Het feit dat hij zijn ontslag heeft aangeboden, heeft volgens Jambon dan ook niets te maken met “communicatiespelletjes of strategie”.

Dat premier Michel zijn ontslag weigerde, heeft Jambon naar eigen zeggen nog gedrevener gemaakt. “Ik ga met nog veel meer overtuiging door om ervoor te zorgen dat zo’n dingen niet meer gebeuren.”

Comité P buigt zich over Mechelse korpschef

Over de berichten dat de Mechelse korpsleiding bewust cruciale informatie zou hebben achtergehouden over een onderduikadres van Salah Abdeslam, wilde Jambon zich niet uitspreken. Hij wacht het onderzoek af van het Comité P, dat toezicht houdt op de politie. “Ik vertrouw erop dat zij een grondig onderzoek zullen verrichten en wacht dan ook dat resultaat af.”

De korpschef zelf, Yves Bogaerts, ontkent dat zijn korps informatie heeft achtergehouden. Burgemeesters Bart Somers en Eddy Bevers van Mechelen en Willebroek spraken intussen hun vertrouwen uit in de korpschef en het voltallige korps.

Reynders: “Geen weet van tweede arrestatie en uitzetting”

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders nam het woord in de Kamer. Hij benadrukte voornamelijk dat, als er dan al al fouten gemaakt zijn, die niet onder zijn bevoegdheid vielen. ”De Belgische ambassade in Ankara heeft geen weet van een tweede arrestatie en uitzetting van Ibrahim El Bakraoui vanuit Turkije in augustus 2015”. Dat werd nochtans gezegd in de Turkse pers, maar nu ontkend door Reynders.

Geens: “Als iedereen volmaakt was, had het misschien anders kunnen lopen”

Minister van Justitie Koen Geens deed uitgebreid de strafrechtelijke geschiedenis van de broers El Bakraoui uit de doeken. “Niet om daar kritiek op te leveren”, aldus Geens. “Wel om u allen een duidelijk beeld te kunnen schetsen.”

De minister ligt onder vuur omdat de twee broers al eerder opgepakt en veroordeeld waren, maar toch weer in vrijheid gesteld werden. Geens is zich daarvan bewust.

“Er zijn dingen fout gelopen, maar ik blijf de mensen bij gerecht en veiligheidsdiensten verdedigen”, zei de minister van Justitie. “De seining en opvolging van Ibrahim en Khalid El Bakraoui zijn op een ordentelijke manier gebeurd. Als iedereen perfect was, had misschien een en ander anders kunnen lopen. Maar ik hoop duidelijk te kunnen maken dat de geschiedenis van deze heren niet zo ernstig is als dezer dagen soms wordt gesuggereerd.”

De minister gaf een gedetaileerd overzicht van de geschiedenis van de broer El Bakraoui met de Belgische justitie.

“Het elektronisch toezicht van Ibrahim El Bakraoui verliep vlekkeloos. Daarom werd een voorwaardelijke invrijheidsstelling toegekend. De man volgde psychologische begeleiding, waardoor besloten werd dat begeleiding door een justitieassistent zou volstaan. Maar vanaf een bepaald moment liet de man niets meer van zich horen. We weten intussen waarom: El Bakraoui was opgepakt in Turkije. Op 21 augustus 2015 herriep de strafuitvoeringsrechtbank de voorwaardelijke invrijheidsstelling. Meteen daarna werd de man nationaal geseind.”

Het verhaal van zijn broer, Khalid El Bakraoui, loopt in grote mate gelijk. “Hij heeft vier vijfde van zijn straf uitgezeten”, zei Geens. “Hij is door het justitiehuis correct opgevolgd. Een van de voorwaarden bij zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling door de strafuitvoeringsrechtbank was een contactverbod met medegedetineerden. Die heeft hij één maal geschonden. Khalid werd daarop opgepakt, maar na drie dagen opnieuw vrijgelaten omdat hij zijn andere voorwaarden wel goed naleefde. Dat bleef hij ook doen tot 22 oktober 2015. Pas in december verscheen hij niet meer bij de justitieassistent. Op 18 februari 2016 werd zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling ingetrokken, waarna hij meteen nationaal geseind werd.”

Corrigeer