Man die hier wordt neergeschoten tijdens gijzeling kind is niet Abrini

Bij de politieactie in Schaarbeek is één persoon opgepakt, nadat hij een kind of vrouw zou proberen gijzelen hebben en door de politie in het been werd geschoten. Eerst meldde 'La Capitale' dat het om Mohamed Abrini zou gaan, maar het federaal parket heeft dat vrijdag ontkend.

Volgens buurtbewoners die getuige waren van de politieactie, ging het niet zozeer om een huiszoeking, maar wou de politie een man arresteren die aan een tramhalte op de Rogierlaan stond te wachten. Toen de man de politie in de gaten kreeg, greep hij een vrouw en haar kind vast. Vervolgens liet hij het kind gaan, maar gebruikte hij de vrouw als levend schild, tot de politie hem in het been schoot. De man moest vervolgens zijn rugzak en heuptas uitdoen en zich gedeeltelijk uitkleden om te tonen dat hij geen bommengordel droeg, waarna hij met een ziekenwagen werd overgebracht naar een ziekenhuis in de nabije omgeving.

De politieactie speelde zich af op de Rogierlaan, vlak bij het Meiserplein in Schaarbeek. Gewapende agenten kregen er versterking van het leger en ontmijningsdienst DOVO. Tijdens de politieactie kon een scherpschutter de man neutraliseren aan een bushokje. Op beelden, gemaakt door een getuige, is te zien hoe agenten de man met een schild benaderen. Nadat de man werd neergeschoten, kon het meisje in veiligheid gebracht worden.

Mohamed Abrini?

De persoon zou tot twee keer toe geweigerd hebben om te tonen wat er in zijn rugzak zat. Ook nadat hij werd neergeschoten bleef hij zijn tas vasthouden, zo is op de beelden te zien.  De ontmijningsdienst van het leger bracht de rugzak rond 14.30 uur tot ontploffing, maar het is niet duidelijk of die explosieven bevatte.

Het is voorlopig nog niet bekend wie er precies gearresteerd is. Volgens de Franstalige krant 'La Capitale' ging het om Mohamed Abrini, handlanger van Salah Abdeslam. Maar dat wordt stellig ontkend door het parket.

Verband met verijdelde aanslag

De antiterreuroperatie zou verband houden met de donderdagavond in Frankrijk verijdelde aanslag. Toen werd Reda Kriket opgepakt, die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de "vergevorderde" plannen van een aanslag. In zijn appartement werd springstof aangetroffen. Kriket werd eerder al veroordeeld door de Brusselse correctionele rechtbank voor het ronselen van Syriëstrijders. Ook Abdelhamid Abaaoud werd in datzelfde proces veroordeeld.

Het federaal parket bevestigt dat ook deze ochtend twee huiszoekingen werden uitgevoerd in het kader van een terrorismeonderzoek gelinkt aan een verijdelde aanslag in Frankrijk. Daarbij werd een verdachte aangehouden.

 

Plein afgesloten

De politie sloot tijdens de actie een deel van de Rogierlaan en het Meiserplaan volledig af. Pers en publiek werden op afstand gehouden en het verkeer kon niet door. Ook een aantal trams van de MIVB stonden geblokkeerd.

Corrigeer