“Terreur en islam zijn elkaars tegenpolen”

Mechelen / Brussel -

De voorzitters van de drie moskeeën in Mechelen hebben vrijdag tijdens een persmoment hun afschuw uitgesproken over de terreuraanslagen van afgelopen dinsdag in Brussel en Zaventem. “Terreur en Islam zijn tegenpolen zoals vuur en water”, klonk het. “We mogen ons niet laten meezuigen in een tsunami van vijandigheden en moeten een manier trachten te vinden om de cirkel van vijandigheid in onze stad, in ons land, te doorbreken.”

De moskeeën Al-Buraq, Mechelse Moskee en Stichting Ikhlaas veroordelen en verwerpen de aanslagen waarvan onschuldige mensen het slachtoffer werden. “We zullen dan ook geen millimeter toegeven aan wandaden tegen onschuldige mensen, hier bij ons en waar ook ter wereld, of het nu in Turkije, Marokko, Palestina, Madrid of Londen is. Namens ons geloof en namens de mensheid verwerpen wij ondubbelzinnig met de krachtigste bewoordingen deze aanslag.”

Het doel van de terroristen is volgens de moskeeën “onze samenleving te ontwrichten” en mensen “tegen elkaar op te zetten”. Het is “onze ultieme plicht om samen een dynamiek van wederzijdse samenhorigheid te ontwikkelen met respect voor elkaars overtuiging”.

“In de islam wordt krachtig gewaarschuwd over terreur.” Er wordt op gewezen dat sommige mensen in naam van God handelen terwijl hun daden het geloof tegenspreken. “Zij kunnen onmogelijk het geloof vertegenwoordigen. Terreur is de vijand van elk geloof.”

De drie Mechelse moskeeën vragen zich af hoe ze onze samenleving kunnen ontgiften van alle haat en vooroordelen. “Ieder van ons moet de zelfreflectie hebben over hoe we ons Mechelen, ons België, kunnen vrijwaren van elke vorm van uitsluiting en kunnen beschermen tegen elke vorm van terreur.”

De moskeeën betreuren dat de perceptie leeft dat ze zich verbergen, en roepen op tot dialoog. “Laat te allen tijde de dialoog en het respect op een rationele, doordachte, weloverwogen manier primeren door niet naast elkaar maar mét elkaar te leven”.

Corrigeer