Geens: “Abdeslam wil niet meer spreken sinds de aanslagen in Brussel”

Geens: “Abdeslam wil niet meer spreken sinds de aanslagen in Brussel”

Geens in de Kamer. Foto: Photo News

Salah Abdeslam wil sinds de aanslagen op Brussels Airport en de Brusselse metro niet meer spreken met het gerecht. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens vrijdag in de Kamer bevestigd, kort nadat hij daartoe de toelating kreeg van de federale procureur.

Salah Abdeslam werd op vrijdag 18 maart om 16.45 uur opgepakt. In eerste instantie toonde hij zich bereid om mee te werken met het gerecht, bevestigde zijn advocaat Sven Mary daags na zijn arrestatie.

Er lekten zelfs delen van zijn eerste verhoor uit. Dat vond plaats op 19 maart om 8 uur ’s ochtends, meldt het federaal parket. “De dokters lieten geen vroeger verhoor toe om medische redenen. Bovendien was hij niet verhoorbaar door de operatie die hij moest ondergaan omdat hij door de politie in het been geschoten werd. Het verhoor duurde twee uur en overliep de belangrijkste punten van het lopend onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Later op de dag werd hij tweemaal verhoord door de onderzoeksrechter, die hem onder aanhoudingsmandaat plaatste.”

In het eerste verhoor, dat een uur duurde, ging het over de aanslagen in Parijs. “Het tweede verhoor betrof het Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd door de Franse gerechtelijke autoriteiten. Tijdens dat laatste verhoor verklaarde Abdeslam uitdrukkelijk dat hij geen verdere verklaringen zou afleggen en beroep wenste te doen op zijn zwijgrecht.”

Onmiddellijk na de aanslagen van dinsdag 22 maart werd Abdeslam opnieuw verhoord. “Hij weigerde toen enige verklaring af te leggen”, meldt het parket, dat daarmee bevestigt wat minister Geens eerder vandaag vertelde op gezag van de federale procureur.

Corrigeer

MEER NIEUWS