Wake lokt 1.100 mensen naar stadhuis

Wake lokt 1.100 mensen naar stadhuis
Antwerpen -

Op de Suikerrui bij het Antwerpse stadhuis zijn vrijdagavond zowat 1.100 mensen bij elkaar gekomen voor een wake ter ere van de slachtoffers van de aanslagen van dinsdag in Brussel en Zaventem. Stille bezinningsmomenten werden er afgewisseld met applaus en toespraken met een oproep tot solidariteit en samenhorigheid. Heel wat aanwezigen legden kaarsen, bloemen of kaartjes neer en tekenden net zoals aan de Brusselse Beurs met krijt solidariteitsboodschappen op de grond en zelfs op de trappen en muren van het stadhuis.

De organisatoren van de wake, onder meer burgerplatform Hart boven Hard, riepen op om over nationaliteiten, afkomst en religies heen de slachtoffers van aanslagen overal ter wereld te gedenken en niet toe te geven aan door terrorisme ingegeven angst of wantrouwen. “Terreur haalt mensen uit elkaar en wil dat we in termen van ‘wij’ versus ‘zij’ gaan denken”, klonk het onder meer. “Dat mogen we niet laten gebeuren. We moeten bovendien opletten dat de enige vrijheid die we nog overhouden er één is die we achter een hoge beschermende muur kunnen beleven.”

Ook de komende dagen houdt Hart boven Hard nog wakes in verschillende Vlaamse steden, al dan niet samen met andere, lokale organisaties.

Corrigeer