Derde bom ontplofte niet door ongelooflijk toeval

© EPA

Door een buitengewone speling van het lot is de derde bom op Zaventem niet ontploft. De kracht van bom nummer twee was ­namelijk zo groot dat de zelfmoordterrorist met een hoedje, die even verderop stond te wachten met zijn eigen bompakket, weggeblazen werd. Dat ­leren de beelden van de veiligheidscamera.

cds

Zaventem is mogelijk aan nog een grotere ramp ontsnapt, zo blijkt na controle van de veiligheidscamera’s van de luchthaven. Na de krachtige tweede explosie vlakbij de lagekostenmaatschappijen werden verschillende omstaanders gewoon weggeblazen. Ook de derde zelfmoordterrorist met het hoedje en de bleke jas, zo blijkt uit nauwkeurig ­nazicht van de camerabeelden.

Die stond zowat in het midden van de vertrekhal met zijn trolley te wachten tot het zijn beurt zou zijn om te exploderen. Zover kwam het dus niet. De tweede knal maakte dat de terrorist met het hoedje meters naar ­achteren werd geblazen. Net zoals vele andere ­onschuldige slachtoffers.

De man bleef dan enkele seconden liggen. Toen hij samen met anderen weer overeind krabbelde, keek hij even verdwaasd in het rond en liep dan met de panikerende massa mee naar buiten. Zijn pakket bleef onaangeroerd achter.

De man met het hoedje kon dus ontkomen te midden van de vluchtende mensen. Eenmaal ­buiten het luchthaven­gebouw raakte hij uit het zicht van de camera’s en is het niet duidelijk hoe hij uiteindelijk weg­geraakt is.

Sinds de aanslagen is de man spoorloos. Mogelijk werd hij eergisteren opgepakt bij de acties en van de speciale eenheden in Vorst, Sint-Gillis, Jette of Schaarbeek eergisteren. Maar niemand bij het ­federaal parket die dat bevestigt. Het kan evengoed dat de man nog op de loop is.

Bij de aanslag op Zaventem vielen 11 doden, door twee bommen. De bom van de terrorist met het hoedje die uiteindelijk niet ontplofte, zou de zwaarste geweest zijn. “Als zijn pakket ook geëxplodeerd was, zouden er geen elf maar makkelijk dertig doden geweest zijn op de luchthaven. Heel wat mensen bevonden zich namelijk in de directe omgeving van de gevluchte terrorist, die zich in het midden van de vertrekhal had geposteerd”, zegt een bron.

Urenlang tussen gewonden

De derde bom bleef ­nadien nog urenlang in de vernielde vertrekhal staan te midden van de gewonden en de hulpverleners. Nadien werden er speciale matten over ­gelegd en is de bom, die heel onstabiel was, spontaan ontploft. Daarbij zou nog een muur het begeven hebben. De hal was toen wel al geëvacueerd zodat er geen gewonden vielen.

Het federaal parket nuanceert het verhaal van onze gerechtelijke bron. “De terrorist met het hoedje is inderdaad naar buiten gelopen. Maar zoals wij het zien was het echt zijn bedoeling om te ontkomen. We kunnen vermoeden dat hij hoopte dat zijn bom zou ontploffen dankzij de schokgolf die de andere bommen veroorzaakt hadden. Dat gebeurde wonderwel niet”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie