Grootste aanslag ooit in België, en politie moest communiceren via... Whatsapp

Grootste aanslag ooit in België, en politie moest communiceren via... Whatsapp

Foto: *

Commissaris-generaal Catherine De Bolle heeft een onderzoek gevraagd omdat het Astrid- communicatiesysteem van de politie uitgevallen was na de aanslag op de luchthaven.

Urenlang zou het systeem niet gewerkt hebben. Daardoor verliepen de reddingsoperaties van de politie op de luchthaven veel moeizamer en chaotischer dan zou mogen. “Het was om radeloos te worden”, zegt een agent. “Orders kwamen niet door en niemand wist eigenlijk wat gedaan. Het gsm-netwerk lag ook uit. Gelukkig werkte Whatsapp nog. Zonder die app hadden we helemaal niet kunnen communiceren.” Woordvoerder Peter ­Dewaele van de federale politie beaamt dat het één en ander niet liep ­zoals voorzien. 

Gisteren bezocht de commissaris-generaal een politieman die zwaargewond raakte. De man, die nog maar sinds begin dit jaar op de luchthaven werkte, verloor een been. “Maar de commissaris-generaal heeft zich persoonlijk garant gesteld dat de man aan het werk kan blijven bij de politie”, aldus Dewaele. 

Astrid: "Communicatie wordt onder de loep genomen"

"Na analyse heeft Astrid alle gebruikersorganisaties rond de tafel geroepen om de communicatie na de aanslagen van 22 maart onder de loep te nemen. Intussen werden concrete actiepunten en aanbevelingen bepaald." Dat meldt Astrid, de gespecialiseerde telecom-operator van de Belgische hulp- en veiligheidsdiensten, zaterdagmiddag.

Het uitzonderlijke karakter van de noodsituatie leidde ertoe dat sommige zendmasten van het radionetwerk op korte tijd tijd een nooit geziene hoeveelheid communicatie te verwerken kregen, laat Astrid zaterdag in een persbericht weten. "Van over heel het land werden hulp- en veiligheidsdiensten gevraagd om bijstand te komen verlenen, wat tot een uitzonderlijk radioverkeer heeft geleid. Op vraag van de organisaties heeft Astrid op de dag van de aanslagen honderden extra radio's op het netwerk aangesloten. Ook de uitval van de commerciële gsm-netwerken heeft een aanzienlijke aangroei van het radioverkeer tot gevolg gehad."

Astrid wijst er op dat de meldkamers/noodcentrales het bijzonder druk hadden in Brussel en Vlaams-Brabant, maar zij zijn goed blijven functioneren. Ook het alarmeringssysteem voor het oproepen van vrijwilligers van brandweer werd extra belast, maar heeft geen probleem gekend. Er werd een mobiele Astrid-zendmast ter plaatse gebracht om het radionetwerk in Brussel te versterken.

"Het radionetwerk is niet nationaal uitgevallen, maar heeft vooral in de Brusselse regio ernstige capaciteitsproblemen gekend", stelt Astrid vast. "Kort na de aanslagen bereikten de nabijgelegen Astrid-masten hun maximaal vermogen, met moeilijke communicatie gedurende enkele cruciale uren tot gevolg. Een aantal gebruikers hebben geen toegang tot hun groepsgesprekken gehad."

"We hebben op vrijdag 25 maart overlegd met het Raadgevend Comité voor Gebruikers. Er werden concrete actiepunten en aanbevelingen naar radiogebruik en training bepaald", besluit Astrid.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S