Taxichauffeur die terroristen naar Zaventem bracht herkent ‘man met hoedje’ tijdens line-up

Taxichauffeur die terroristen naar Zaventem bracht herkent ‘man met hoedje’ tijdens line-up

Eén van de verdachten die donderdag werd opgepakt op de trappen van het federaal parket, wordt door speurders beschouwd als de laatste begeleider van Khalid El ­Bakraoui naar het metrostel waarin de zelfmoordterrorist zichzelf tot ontploffing bracht. De man zegt dat hij niks met de aanslagen te maken heeft. Maar de taxichauffeur die de terroristen naar Zaventem zei na een line-up wel dat hij verdacht veel leek op ‘de man met witte jas en het hoedje’.

De 30-jarige Brusselaar Faycal C. werd geïdentificeerd omdat hij in volle vluchtelingencrisis herhaaldelijk bij de politie in de kijker liep. Toen het Maxi­miliaanpark naast het gebouw van Fedasil volgepropt stond met tenten waarin Syrische en Irakese asielzoekers soms ­dagenlang wachtten om hun asielaanvraag te mogen indienen, daagde hij daar vaak op. Hij schuimde de tenten af en predikte zijn radicaal gedachtegoed aan wie het horen wou.

Donderdag werd hij door de speciale eenheden ingerekend, net op het moment dat hij met twee anderen het gebouw van het federaal parket naderde. Broer en zus A. werden na verhoor vrijgelaten. Ook Fayçal C. ontkende ook maar iets te maken te hebben met de aanslagen van dinsdag. Maar hij had onvoldoende weerwerk tegen het bewijsmateriaal waarmee de speurders hem confronteerden.

Onaangename verrassing tijdens line-up

Bovendien begon hij zich tijdens zijn verhoren opnieuw steeds vreemder te gedragen. Hij weigerde in eerste instantie DNA of vingerafdrukken af te staan. Ook de herkenningsproef (een line-up) met getuigen wilde hij niet doen. Toen hij dan uiteindelijk toch op de eis van de onderzoekers inging, wachtte hem een onaangename verrassing. Onder de getuigen voor de line-up bevond zich de taxichauffeur die dinsdag het zelfmoordcommando – Najim Laachraoui, Ibrahim El Bakraoui en de onbekende man met het hoedje – naar Zaventem bracht.

De man vond dat Fayçal C. leek op de man met het hoedje, de luchthaventerrorist die nog altijd zoek is. Bril en gestalte stemden volgens hem overeen. Daarop werd de verdachte prompt aangehouden. Dat moet de speurders de kans te geven uit te zoeken in welke mate Faycal C. betrokken is bij de bloedige aanslagen van dinsdag.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S