Jambon en Mayeur: "Kom zondag niet naar Brussel"

'Mars tegen de angst' afgelast na oproep om niet samen te komen in Brussel

'Mars tegen de angst' afgelast na oproep om niet samen te komen in Brussel

Foto: AFP

Brussel - Er wordt zondag geen 'Mars tegen de angst' georganiseerd in Brussel. Dat hebben de organisatoren beslist na overleg met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS). Die laatsten hadden opgeroepen om zondag niet naar Brussel te komen "omdat we nog in dreigingsniveau 3 zijn, en om de politiediensten hun werk te laten doen."

In Brussel zou zondag een mars “tegen de angst” plaatsvinden. Dat is een reactie op de aanslagen die dinsdag plaatsvonden in Brussels Airport en in het Brusselse metrostation Maalbeek, en waarbij in totaal zeker 31 mensen om het leven kwamen. De mars zou om 14 uur vertrekken aan de Beurs, zei Emmanuel Foulon, een woordvoerder van het Europees Parlement die het initiatief voor de actie heeft genomen.

Maar de herdenkingsplechtigheid komt er dus niet. Nadat vertegenwoordigers van het gerecht, de federale politie en het ministerie van Voksgezondheid de jongste balans van de aanslagen van vorige dinsdag hadden gegeven, werd zaterdag in het Crisiscentrum voor de talrijk aanwezige pers plots aangekondigd dat er meteen een mededeling zou volgen van de burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, en de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon.

Ze zeiden in grote lijnen hetzelfde, Mayeur in het Frans en Jambon in het Nederlands. "Gezien we nog in dreigingsniveau 3 leven in ons land en omdat de politiediensten nog volop bezig zijn met het onderzoek naar de aanslagen en het opsporen van verdachten, is het geen goed idee om een grote concentratie van mensen in Brussel te hebben op zondag. We begrijpen ten volle de emoties van de bevolking, we delen zelf die emoties ook, maar we vragen dat wie een rouwmanifestatie wil houden, dat op een later tijdstip doet."

Op de vraag of de politici daarvoor dan een bepaalde datum op het oog hadden, was het antwoord ontkennend.

Afgelast

De organisatoren laten in een persbericht weten begrip te hebben voor de argumenten. "De veiligheid van de burgers is een absolute topprioriteit. Daarom scharen we ons achter de beslissing van de autoriteiten om de manifestatie naar een latere datum te verplaatsen", klinkt het. "We roepen op onze beurt alle burgers op om morgen niet naar Brussel te komen."

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S