Tiental hooligans opgepakt na oproep

Supportersfederatie wist van protest op Beursplein: "Onmiddellijk gesignaleerd aan veiligheidsdiensten"

De Belgische supportersvereniging 'Belgian Supporters' was op de hoogte van de plannen van een groep hooligans om te protesteren aan het Beursplein in Brussel. Dat heeft woordvoerder Dirk Vos aan radiozender Q-Music gezegd. Honderden hooligans doken zondagmiddag op in Brussel, ze riepen racistische leuzen en vielen voorbijgangers lastig. De politie reageerde met het waterkanon. Een tiental relschoppers werd opgepakt.

450 hooligans doken zondagnamiddag rond 14.45 uur op aan het Noordstation in Brussel. Ze hadden verzamelen geblazen in Vilvoorde en zijn dan naar Brussel gekomen. De hooligans van verschillende voetbalclubs hadden afgesproken om naar het Beursplein in Brussel te trekken. 

"Het was snel duidelijk dat ze de confrontatie zochten met bepaalde bevolkingsgroepen die de slachtoffers kwamen herdenken. Ze brachten fascistische groeten", zegt politiewoordvoerder Christian De Coninck. Ze scandeerden ook racistische leuzen en vielen voorbijgangers lastig. 

"Zodra ze het Noordstation hebben verlaten, hebben ze een nachtwinkel aangevallen. Daarop heeft de politie gevraagd aan de handelaars om de winkels te sluiten en de terrassen binnen te nemen."

Met hun betoging gingen de hooligans in tegen de uitdrukkelijke vraag van de overheden om niet op paasdag te manifesteren. De mars tegen de angst was om veiligheidsredenen afgelast en er was door de autoriteiten gevraagd om niet samen te komen op het plein.

Sommige hooligans droegen mutsen, waarmee ze hun hoofd en gezicht bedekken. Anderen leken ook onder invloed van alcohol en scandeerden leuzen tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) en migratie in het algemeen.  “Belgian hooligans. We zijn thuis.” was slechts een van de leuzes die naar de overige aanwezigen wordt geroepen. 

Sproeiwagen

De politie was de hele dag al discreet en massaal aanwezig rond het Beursplein. Speciale ordetroepen kwamen onmiddellijk in actie. Ze sloten de amokmakers in en dreven hen langzaam weg van het Beursplein. Maar de hooligans gaven geen gevolg aan de vragen van de politie en gooiden met projectielen. "Ze hebben gevochten in de Kiekenmarkt en de sproeiwagen werd ingezet. Ze hebben eveneens straatmeubilair vernield op de Jacqmainlaan en vuurpijlen naar de ordediensten afgeschoten. Ze werden teruggedrongen en een tiental hooligans werd opgepakt", zegt de politie in een persmededeling. "De tussenkomst van de politie was heel delicaat."

Een tiental amokmakers werd opgepakt.

Na de ingreep van de politie is de rust op het Brusselse Beursplein teruggekeerd en komen honderden mensen er opnieuw samen om hun steun te betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen in België. Dat doen ze elk op hun eigen manier. Sommigen in stilte, anderen door samen een lied te zingen of muziek te spelen. De politie is nog altijd in groten getale aanwezig.

Bestuurslid supportersvereniging op de hoogte

Ondertussen raakt bekend dat minstens een bestuurder van de supportersvereniging 'Belgian Supporters' op de hoogte was van de actie van zondagmiddag. Dat zegt woordvoerder en bestuurslid van de vereniging Dirk Vos in een persbericht. Hij kondigt ineens zijn ontslag aan. "In mijn functie is het van cruciaal belang dat je de juiste info hebt om te kunnen communiceren. Wanneer dit niet zo is, verlies je alle geloofwaardigheid. Ik heb zopas aan het bestuur van 'Belgian Supporters' mijn onvoorwaardelijke ontslag aangeboden als woordvoerder."

Aan de radiozender Q-Music zegt Vos nog dat hij de feiten veroordeelt. 'Ik ben fier op het feit dat supporters zich zonder kleuren verenigen om te protesteren tegen terreur, maar ik ben absoluut niet akkoord met elke vorm van excessen die in de rand daarvan plaats hebben gevonden.”

Ook Erik Reynaerts, de voorzitter van de supportersfederatie, was op de hoogte. "Ik heb donderdag inderdaad vernomen dat er plannen waren voor een bijeenkomst aan het station van Vilvoorde", zegt hij in een reactie aan Het Nieuwsblad. "Dat is echter onmiddellijk gesignaleerd aan de veiligheidsdiensten, die verder aandrongen op discretie. Van de tocht naar het Beursplein, wist ik niets."

Reynaerts wil benadrukken dat de Belgian Supporters "uiteraard niets te maken hebben met dergelijke acties". "Wij nemen daar afstand van."

Extreemrechtse hooligans

Volgens Hans Bonte (SP.A), de burgemeester van Vilvoorde, waren de actievoerders extreemrechtse hooligans van verschillende voetbalclubs uit eerste klasse die samenhokten op twee locaties in Vilvoorde om dan de trein naar Brussel te nemen."De lokale politie van Vilvoorde was op de hoogte, door oproepen op de sociale media", zegt burgemeester Bonte. "Eén groep bestond uit 300 leden, de andere uit 150. In een eerste fase hebben de 300 hooligans de trein naar Brussel-Noord genomen. Ze waren op weg naar de mars tegen de angst, maar het gaat hier duidelijk om een provocatie."

Frustratie

Even heeft Bonte overwogen om een bestuurlijke politiemaatregel te nemen en de hooligans in Vilvoorde te houden. "Maar dat zou te zeer tot frustraties hebben geleid. Na overleg met het eigen politiekorps en bewakingsbedrijf Securair hebben we beslist om hen de trein te laten nemen. Dat gebeurde onder begeleiding van de politie van Vilvoorde, in coördinatie met de Brusselse collega's."
Uiteindelijk raakten ook de 150 achtergebleven hooligans op de trein naar Brussel. Zij werden de hele tijd begeleid door de lokale politie van Vilvoorde.

'Crapuul'

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) is verontwaardigd over wat er gebeurd is in 'zijn stad'. "Ik stel vast dat dit soort 'crapuul' onze mensen komt provoceren tijdens hun rouw. We werden gisteren al gewaarschuwd voor hun komst, en ik stel vast dat er niets ondernomen is om hun komst naar Brussel te voorkomen. Ik wil in ieder geval een reactie van de federale regering op wat hier is voorgevallen." Ook premier Charles Michel (MR) vindt de betoging allesbehalve gepast. "Het is zeer ongepast dat betogers de bezinning aan de Beurs verbreken. Ik veroordeel deze ontsporingen met klem." 

Geen identificatie

Als een deel van de voetbalhooligans met de trein naar Antwerpen of Mechelen terugkeert, zullen zij bij hun aankomst niet meer geïdentificeerd of opgepakt worden, tenzij er ook daar incidenten zouden ontstaan. Dat is vernomen bij de lokale politiekorpsen van die steden.

"In principe heeft de Brusselse politie de leiding wat betreft feiten die zich in Brussel zelf voordeden, dergelijke maatregelen moeten dan ook - indien nodig - daar genomen worden", zegt woordvoerder Dirk Van de Sande van de politiezone Mechelen-Willebroek. Als er Mechelaars betrokken zouden zijn geweest, zal de Brusselse politie dat de komende dagen allicht wel ter informatie aan de Mechelse politie overmaken, klinkt het nog.

De Antwerpse politie zegt een oogje in het zeil te houden, maar eveneens niet van plan te zijn nog actief in te grijpen zolang er geen problemen ontstaan op Antwerps grondgebied. "Als die mensen naar Antwerpen komen of terugkeren, zijn zij welkom om op een rustige manier naar huis te gaan", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

Corrigeer

MEER NIEUWS