Terreurverdachte aan het werk als rekruteerder in Maximiliaanpark

Brussel - Nadat vrijdag al bekend raakte dat Fayçal Cheffou, een van de mannen die vrijdag door de politie werden aangehouden, door de taxichauffeur werd herkend als de 'man met het hoedje' van de aanslagen op Brussels Airport, blijkt dat VRT Nieuws de man kort interviewde toen hij destijds aan de slag was als hulpverlener bij vluchtelingen in het Maximiliaanpark.

Vrijdag vertrouwden gerechtelijke bronnen ons al toe dat Fayçal Cheffou (30), die vrijdag werd aangehouden, vermoedelijk de derde man is van het zelfmoordcommando dat dinsdag de aanslagen pleegde op Brussels Airport. Twee van hen - Najim Laachraoui en Ibrahim El Bakraoui - brachten hun bomkoffers tot ontploffing. Een derde terrorist, die op de bewakingsbeelden een bleke jas en een vissershoedje draagt, kon ontkomen. De taxichauffeur die de drie naar de luchthaven bracht, tipte nadien de politie en leidde hen naar het safehouse van de terroristen in Schaarbeek. 

Het is diezelfde taxichauffeur die Fayçal Cheffou vrijdag in een line-up heeft aangeduid als 'de man met het hoedje'. Dat bevestigen gerechtelijke bronnen aan De Standaard. Maar iedereen blijft voorzichtig. Er wordt nog druk gezocht naar meer bewijs. 

Video in Maximiliaanpark

Fayçal Cheffou stond bij de politie geboekstaafd als een radicale rekruteerder. Hij schuimde destijds in het Maximiliaanpark de tenten van de asielzoekers af die er wanhopig wachtten op een ticket om in België te mogen blijven. Van zijn 'bijdrage' in het Maximiliaanpark is maandag een opmerkelijke video opgedoken van VRT Nieuws, die Cheffou eerder interviewde in het kader van vluchtelingenhulp.

Theo Francken (N-VA) tweette alvast cynisch over de video:

'Terroristische moord'

Cheffou werd vrijdag samen met twee anderen aangehouden nabij het het gebouw van het federaal parket. Het parket bevestigde zaterdagmiddag dat hij wordt vervolgd wegens deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terroristische moord en poging terroristische moord. Er werd bij hem een huiszoeking uitgevoerd. Daarbij werden geen wapens of explosieven aangetroffen.

In een video-opname van 2014 omschrijft Cheffou zichzelf als een 'onafhankelijke journalist'. Hij maakte onder andere een reportage aan het gesloten asielcentrum 127 bis in Steenokkerzeel, waar hij zich druk maakt dat moslims in het centrum tijdens de ramadan niet volgens de regels van de vastenperiode zouden kunnen eten.  

 

 

Cheffou zou ook te zien zijn op bewakingsbeelden van het metrostaton Maalbeek, waar hij zelfmoordterrorist Khalid El Bakraoui naar het metrostel begeleid zou hebben. Of dat klopt, zal moeten blijken uit het onderzoek van de speurders.  

Andere aanhoudingen

Dit zijn de drie anderen die aangehouden blijven:

  • Rabah N. werd aangehouden in het kader van het onderzoek dat geleid heeft tot de aanhouding van Reda Kriket in Argenteuil (Frankrijk). Dat onderzoek wordt gevoerd door een Gemengd Onderzoeksteam van Belgische en Franse speurders. Hij werd in verdenking gesteld wegens deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.
  • Aboubakar A. werd ook aangehouden en in verdenking gesteld wegens deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Een tweede persoon die bij hem in de wagen zat, is weer op vrije voeten.
  • Adberamana A. is de man die vrijdag werd overmeesterd aan de tramhalte in Brussel. Hij wordt door de onderzoeksrechter aangehouden.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S