Nieuwe ISIS-video: koning Filip en dreigementen voor nieuwe aanslagen

© rr

Terreurorganisatie Islamitische Staat waarschuwt in een vijfde video naar aanleiding van de aanslagen in Brussel voor meer aanslagen, “waar, wanneer en tegen wie we willen”. De video werd gedeeld door terreurexpert Pieter Van Ostaeyen.

sdv

Het filmpje begint met de toespraak van koning Filip op de dag van de aanslagen, gevolgd door een deel van de persconferentie van de federale procureur en nieuwsbeelden van de luchthaven en metrostation Maalbeek. Verder worden beelden getoond van vernielde gebouwen door bombardementen.

Daarna nemen drie ISIS-strijders het woord, die klaarblijkelijk een bomgordel dragen en die voor een vernield gebouw staan. “Amerikanen, Europeanen, Russen, dit is wat jullie overheden hebben gedaan. Zolang jullie overheden moslims blijven doden, zullen jullie altijd een legitiem doelwit blijven voor ons”, klinkt het in het Frans. De strijder stelt ook dat de leden van de coalitie niet moeten denken dat ze ISIS zullen uitroeien met hun luchtaanvallen, die hij vergelijkt met “muggenbeten” en dat ISIS een vijfde van de wereldbevolking vertegenwoordigt. “We zijn overal en zijn in staat om toe te slaan waar, wanneer en tegen wie we willen.”

In een boodschap in het Arabisch met Franse ondertitels, waarschuwt ISIS vervolgens dat de Europeanen, die als eersten ISIS hebben gebombardeerd, de prijs zullen betalen, zodat ze zelf nooit meer iemand zullen aanvallen. “Jullie zullen de prijs betalen, jullie kruistocht zal verbroken worden en we zullen jullie in het hart van jullie land raken”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie