Vlaams Belang wil doodstraf opnieuw invoeren

© BELGA

De extreemrechtse partij Vlaams Belang wil de doodstraf invoeren voor terroristen en voor wie hen helpt. Kamerlid Filip Dewinter wil ook dat de islam niet langer erkend wordt in ons land, zei hij dinsdag op een persconferentie.

mtm

Dinsdagnamiddag komt in de Kamer de commissie bijeen die zich moet buigen over maatregelen tegen het terrorisme. Een van de mogelijke maatregelen is het optrekken van de voorlopige hechtenis van 24 naar 72 uur. “Dat zal niet veel indruk maken op de terroristen”, zegt Dewinter. “De doodstraf doet dat wel, misschien niet voor wie zichzelf opblaast, maar wel voor wie de terroristen faciliteert."

Het voorstel dat Dewinter indient, voert de doodstraf terug in, maar zet die om in levenslang. "Persoonlijk ben ik voorstander van de uitvoering, maar internationaalrechterlijk kan dat niet. Maar levenslang wordt dan wel écht levenslang", zegt hij.

“Bloed aan hun handen”

Dewinter wil ook de erkenning van de islam intrekken, zodat die niet langer middelen kan krijgen van de overheid. “Het is de islam as such die gewelddadig is. De generaties politici die de immigratie van moslims jarenlang toelieten, hebben bloed aan hun handen”, zei Dewinter.

Verder wil Vlaams Belang dat elke (kandidaat-)Belg die ook de nationaliteit heeft van een lidstaat van de Organisatie van de Islamitische Samenwerking (OIC) een verklaring aflegt waarin hij of zij de sharia, de islamitische wet, afzweert. Jihadstrijders zouden hun Belgische nationaliteit moeten verliezen en jihadistische symbolen moeten verboden worden.

Dewinter beseft dat de Vlaams Belang-wetsvoorstellen weinig kans maken om gestemd te raken. “Dit heeft misschien geen meerderheid bij politici, maar wel bij de bevolking”, meent hij.

Hooligans

Het Vlaams Belang-kopstuk kreeg ook vragen over de hooligans afgelopen weekend in Brussel. “Daar hebben wij niets mee te maken. Dat is louter een provocatie van domme mensen die onze zaak niet dient.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen