“Als Mayeur liegt, moet hij ontslag nemen”

“Als Mayeur liegt, moet hij ontslag nemen”

Brussels burgemeester Yvan Mayeur. Foto: AP

Brussel - “Als Yvan Mayeur liegt, moet hij ontslag nemen.” Dat zegt vakbondssecretaris Jan Adam van ACV Politie in een reactie op de verklaringen van de Brusselse burgemeester na de extreemrechtse betoging zondag aan het Beursplein in Brussel. De andere politiebonden blijven voorzichtiger en eisen van de betrokken politici een meer “volwassen” houding. Mayeur haalde op zijn beurt hard uit naar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

De Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) is woedend over het feit dat het Beursplein zondag werd bezet door 450 hooligans. Hij vindt dat Hans Bonte (SP.A), de burgemeester van Vilvoorde, van waaruit de manifestanten naar Brussel vertrokken, en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hadden moeten ingrijpen. Hij verklaarde daarnaast dat hij pas de avond voordien op de hoogte was gesteld van een mogelijke betoging.

In een interview met France Inter haalde de Brusselse burgemeester ook hard uit naar de minister van Binnenlandse Zaken. “Jan Jambon staat politiek dicht bij de hooligans", citeert De Tijd hem. "De fout voor het incident ligt bij hem. Hij heeft het laten gebeuren. Dit is een vuil politiek spel.” Mayeur verklaarde ook nog dat hij “gewoon niet genoeg manschappen had om te verhinderen dat de hooligans in Brussel afstapten”. 

De uithaal van Mayeur komt er nadat Jambon op zijn beurt hard had uitgehaald naar de Brusselse burgemeester in de Franstalige krant La Dernière Heure. 

E-mail

Die krant pakt dinsdag echter uit met een e-mail die al op vrijdagavond was verstuurd naar alle Brusselse politiezones met de titel ‘Risicosupporters voetbal - anti-jihadisten op herdenkingsbijeenkomst 27-03-2016’ waarin gewaarschuwd werd voor de betoging. Dat zou erop wijzen dat Mayeur ofwel echt niet op de hoogte was gesteld, hoewel hij als burgemeester het hoofd is van de lokale politie, ofwel liegt.

“Als Mayeur liegt, moet hij ontslag nemen”, zegt Jan Adam van het ACV. Volgens hem probeert Mayeur zijn verantwoordelijkheid te ontlopen door anderen met de vinger te wijzen. “Het is nochtans zijn bevoegdheid als burgemeester. Hij mag zijn verantwoordelijkheid niet ontlopen.”

“In de steek gelaten”

Eric Picqueur van het ACOD Politie drukt zich voorzichtiger uit in de kwestie. Mayeur, Bonte en Jambon zouden volgens hem beter eens “als volwassenen rond de tafel gaan zitten, om dergelijke incidenten als zondag te vermijden” en “in het vervolg beter te communiceren”. Ook zijn collega van de VSOA, Vincent Houssin, is de “politieke spelletjes en versnippering” beu. “De mensen op het terrein voelen zich in de steek gelaten door die politieke spelletjes. Daar moet dringend een einde aan komen”, besluit hij.

Hans Bonte betreurt uitval Mayeur

Ook Vilvoords burgemeester Hans Bonte (SP.A) heeft intussen gereageerd. Hij betreurt de kritiek van zijn Brusselse ambtsgenoot Yvan Mayeur. “Op een ogenblik als dit is er politieke sereniteit aangewezen en moet iedereen in de eerste plaats samenwerken. Het is echt niet de tijd voor onderlinge polemieken. Ik hoop dat de kalmte terugkeert”, aldus Bonte.

Volgens Mayeur had Bonte de hooligans al in Vilvoorde moeten tegenhouden. “Er was met de Brusselse politiediensten afgesproken om dat niet te doen. Met ons korps bestaande uit 123 agenten hadden we dit op een paaszondag niet eens gekund”, aldus Bonte.

“Het echte probleem in de affaire is natuurlijk het feit meer dan 400 mensen zich geroepen voelen om afgelopen zondag tegen de richtlijnen van de federale regering en de veiligheidsdiensten in toch af te zakken naar de hoofdstad om daar in plaats van angst te bestrijden, nog meer angst te creëren”, aldus Bonte.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S