Fit & Gezond

Nieuwe spiegel moet zeggen hoe gezond je bent

Nieuwe spiegel moet zeggen hoe gezond je bent

Benieuwd hoe gezond je in het leven staat? Dan moet je in de toekomst gewoon even in de spiegel kijken. Wetenschappers werken immers aan de ‘Wize Mirror’, een exemplaar dat je kan meegeven hoe fit je bent en of een doktersbezoek aan de orde is.

In een oogwenk weten of je lever-, nier- of hartproblemen hebt, met overgewicht kampt of risico loopt op een burn-out: Europese wetenschappers geloven dat je binnenkort informatie over je gezondheid zal kunnen aflezen van een ‘slimme’ spiegel. Sinds 2013 werken experts uit zeven landen, waaronder Frankrijk en Spanje, aan een hoogtechnologische spiegel. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op dinsdag. Die zal vol sensoren zitten om gezondheidskenmerken te registreren en ze vervolgens omzetten in medische informatie. Zo kan het toestel via gassensoren te weten komen of je rookt, terwijl lichtsignalen onder meer je hartslag en zuurstofgehalte in je bloed kunnen meten.

Volgens de bedenkers zal je na een minuut voor de spiegel advies op maat krijgen, dat leesbaar zal zijn op een LCD-scherm in het glas. Het item zal je bijvoorbeeld kunnen aansporen om langs te gaan bij een cardioloog of de raad meegeven dat het tijd is om het rustiger aan te doen. Hoeveel de spiegel zal kosten is niet bekend. Wat wel zeker is, is dat de Europese Unie het project steunt en er vier miljoen euro in investeert.

Hoewel de Wize Mirror nieuw is, is het concept dat niet. Eerder werden al spiegels uitgebracht die je iets meer vertellen over je gezondheid. Zo verklapt een spiegel van Panasonic in welke conditie je huid is. Sanitair bedrijf Alke bracht dan weer een exemplaar op de markt dat je gewicht verklapt.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees