“Russische bombardementen in Syrië dodelijker dan die van internationale coalitie”

“Russische bombardementen in Syrië dodelijker dan die van internationale coalitie”

Foto: EPA

De Russische bombardementen in Syrië zijn dodelijker voor de burgerbevolking dan de luchtaanvallen die de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie uitvoert. Dat zegt de in Londen gevestigde ngo Airwars.

Tussen oktober en december 2015 vielen bij 192 bombardementen die door Rusland werden uitgevoerd, waarschijnlijk tussen 1.096 en 1.448 burgerdoden. De internationale coalitie zou in Syrië en in Irak dan weer verantwoordelijk zijn voor 1.044 burgerdoden sinds de start van haar campagne tegen Islamitische Staat in oktober 2014. In de periode oktober-december 2015 zou het volgens Airwars om 178 tot 223 doden gaan - zes keer minder dan het aantal slachtoffers dat de Russen alleen al in Syrië maakten in diezelfde tijdspanne.

Rusland, dat aan de zijde van de Syrische president Bashar al-Assad vecht, heeft altijd ontkend burgers te viseren. Het levert naar eigen zeggen strijd tegen IS en andere “terroristische” groeperingen die Assad bekampen. Het Westen en bepaalde anti-Assad-militanten beweren echter dat de Russen vooral gematigde rebellen tot doelwit hebben.

“Hele wijken in rebellengebeid zijn in het vizier genomen, vaak gedurende meerdere opeenvolgende dagen”, zegt Airwars, dat zich voor zijn cijfers baseert op publiek beschikbare informatie over de bombardementen. Nog volgens de ngo zou Rusland veel burgerdoelwitten vizeren, zoals waterzuiveringstations, bakkerijen, voedseldepots en hulpkonvooien. Sinds de inwerkingtreding van een bestand tussen Assad en de rebellen eind februari is het aantal Russische luchtaanvallen wel fors verminderd.

Rusland heeft intussen een deel van zijn vliegtuigen terug naar huis gehaald. Maar de strijd tegen IS zet het - aan de zijde van Assad - wel verder.

Corrigeer

MEER NIEUWS