Terroristen viseerden kabinet Charles Michel

Terroristen viseerden kabinet Charles Michel

Foto: EPA

De terroristen die de aanslagen pleegden op de luchthaven in Zaventem en het metrostation Maalbeek viseerden ook eerste minister Charles Michel (MR). Dat schrijven De Tijd en L’Echo woensdag op basis van “welingelichte bronnen”.

Op een computer van de terroristen die gevonden werd in een vuilnisbak aan de Max Roosstraat in Schaarbeek zijn bestanden teruggevonden met gegevens over het kabinet van de premier aan de Wetstraat 16 en zijn ambtswoning aan de Lambermontstraat. Het gaat niet alleen om plannen van de gebouwen, maar ook foto’s die vanop de straat zijn getrokken van het bureau van premier Michel.

Testament en explosieven

Eerder raakte al bekend dat speurders op die computer ook het testament hebben aangetroffen van Ibrahim El Bakraoui, die zichzelf opblies op de luchthaven. Bij diezelfde huiszoeking, die de dag van de aanslagen zelf nog werd uitgevoerd na een tip van de taxichauffeur die de terroristen naar de luchthaven had gebracht, werd ook een tas met daarin een zware lading explosieven gevonden van het type TATC, 150 liter aceton, 30 liter zuurstofwater, ontstekingsmechanismen en materiaal om bommen te maken aangetroffen.

Volgens de kranten is premier Michel al langer op de hoogte van de verontrustende vondst. Zijn woordvoerder Barend Leyts wilde enkel kwijt dat al langer extra veiligheidsmaatregelen van kracht zijn voor de gebouwen van de premier én dat elke bezoeker strenger wordt gecontroleerd. Een week voor de aanslagen in Parijs raakte nog bekend dat een audit brandhout had gemaakt van de beveiliging van de twee gebouwen.

Kogelvrije vesten in parlement

Dinsdag raakte al bekend dat de veiligheidsmaatregelen in het federaal parlement werden verscherpt. “We zitten officieel in ­niveau 3, maar we passen de maatregelen van niveau 4 toe. Dat is uit voorzichtigheid”, zei Senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) daarover. Uit het terreuronderzoek zou immers blijken dat ook het federale parlement "een doelwit zou kunnen zijn".

Volgens een aantal bronnen gaat het vooral om een ijverige chef van de veiligheidsdienst in het parlement die extra veiligheidsmaatregelen wilde afdwingen. Die zijn er nu ook: het veiligheidspersoneel draagt ­kogelwerende vesten, niemand mag het parlement zonder begeleiding binnen en de badges worden veel strenger gecontroleerd.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S