Een schermfirma: hoe werkt het?

Een schermfirma: hoe werkt het?

Een bewakingsagent zit voor het gebouw van het advocatenbureau Mossack Fonseca in Panama. Dat kantoor is de spil in het dossier rond de Panama Papers. Foto: AP

De opgedoken namen uit de Panama Papers maakten veelal gebruik van een schermfirma in een belastingparadijs. Wat is dat en waarom deden ze dat?

1. Stel: u hebt een bankrekening in Luxemburg of Zwitserland die u - om welke reden ook - geheim wil houden voor de Belgische fiscus.

2. U stapt naar een bankier, advocaat of boekhouder die contact opneemt met een gespecialiseerd advocatenkantoor in bijvoorbeeld Panama, de Britse Maagdeneilanden, de Bahama’s, Jersey, Guernsey, Samoa.

3. Dat kantoor richt dan een zogeheten ‘schermfirma’ op, een spookbedrijfje dat alleen op papier bestaat en waarvan u de ‘verborgen’ aandeelhouder bent . De wetgeving in dat soort van ‘belastingparadijzen’ laat dit toe. Het ingehuurde advocatenkantoor stelt een stroman aan als directeur, om de benodigde handtekeningen te zetten. Uw bankrekening komt officieel op naam te staan van die schermfirma en wordt zo onzichtbaar voor de Belgische fiscus.

Corrigeer

NIEUWS