Ook rijkste Belgische familie genoemd in Panama Papers

De rijkste Belgische familie de Spoelberch duikt op in de Panama Papers. Dat meldt de website van De Tijd. De familie zijn de controlerende aandeelhouders van wereldbrouwer Ab Inbev.

Na Luxleaks en Swissleaks duikt de rijkste familie van Belgische ondernemers nu ook op in de Panama Papers. Volgens De Tijd bezit het adellijke geslacht de Spoelberch zo'n kluwen van Panamese vennootschappen dat sommige telgen zelf het overzicht verliezen.

LuxLeaks en Zwitserse rekeningen

De familie werd al genoemd in de LuxLeaks affaire. Daarin werd onthuld hoe de belangrijkste aandeelhouder van biergigant AB Inbev haar aandelen in dat en tal van andere bedrijven liet beheren vanuit het GroothertogdomLuxemburg.

In februari 2015 raakte bekend dat sommige telgen van de familie ook een Zwitserse rekening verborgen hielden, waarna de Bijzonder Belastinginspectie een grondig onderzoek startte naar de familie de Spoelberch.

Maar volgens het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten, voor België nemen Mo*, De Tijd en Knack deel, zitten afstammelingen van de familie ook verborgen achter een aantal schermvennootschappen in Panama. Ze werden allemaal aangekocht via tussenpersonen in Zwitserland en Luxemburg

Rodolphe en Alexis de Spoelberch

De Tijd legt uit hoe de 58-jarige burggraaf Rodolphe de Spoelberch, die in belangrijke familiale investeringsholdings zetelt van AB Inbev, begin 2008 via een Zwitsrese financieel adviseur van het kantoor Hirsch & Cie twee spookbedrijven bestelt bij leverancier Mossack Fonsecca, het advocatenkantoor in Panama.

De Spoelberch wordt aangesteld als directeur van de firma maar het zijn stromannen die alle formaliteiten op zich nemen.

In 2011 herhaalt het scenario zich voor Alexis en Patrice Bailo de Spoelberch, zonen van Luka Bailo, die getrouwd is met André de Spoelberch. Ditmaal wordt een spookfimra 'van het schap gehaald' door een Luxemburgs advocatenkantoor.

Volgens De Tijd gebeurt het allemaal zo gezwind dat zelfs de eigenaars hun weg kwijtraken in hun eigen doolhof van spookfirma's zodat Mossack Fçonsecca vorig jaar moest uitzoeken wie nu weer schuilging achter Retro Marketing Corp, een van de Panamese spookbedrijfjes.

De Zwitserse advocaat van Alexis en Patrice Bailo de Spoelberch, reageert dat Retro Marketing Corp 'nooit is gebruikt' en zelfs 'buiten het weten van zijn cliënten om werd opgericht door hun vorige advocate, aan wie ze het beheer van hun fortuin hadden toevertrouwd.'

AB InBev wil niet reageren

'Onze familiale aandeelhouders wensen niet in te gaan op mediavragen', antwoordt de persdienst van AB Inbev aan de redactie van Knack. 'Wel hadden we er graag op gewezen dat deze aanvraag betrekking heeft op privépersonen en dat dit dus losstaat van AB InBev en de activiteiten van onze onderneming.'

Andere Belgische naam is Franco Dragone

Uit een grootschalig lek blijkt dat zo’n 732 Belgen gelinkt kunnen worden aan 1.144 offshorevennootschappen op ‘palmboomparadijzen’ zoals Panama en de Britse Maagdeneilanden. 

Ook de naam van de  Belgische Cirque du Soleil-regisseur Franco Dragone werd al vrijgegeven door de onderzoeksjournalisten van . De journalisten beloven de komende weken enkele klinkende namen te onthullen.

Grote buitenlandse namen

Er zijn ook al heel wat grote buitenlandse namen bekend gemaakt. Onder andere Barcelona-voetballer Lionel Messi, de Franse voetballegende Michel Platini, actieheld Jackie Chan en de Oekraïense president Petro Poroshenko duiken op in de Panama Papers. De IJslandse premier liep boos weg uit een interview toen hem naar zijn duistere zaakjes werd gevraagd.

Lees hier alles wat u moet weten over de Panama Papers. Is het belastingontduiking of -ontwijking? Wie zijn de betrokkenen? Hoeveel Belgen zijn betrokken?  Hoe richt je zo’n offshorebedrijfje op? Hoe reageert het gehackte advocatenkantoor? Alle antwoorden leest u hier.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S