Schaarste brengt bierliefhebber op idee: “Kweek voortaan hop tegen je eigen gevel”

Schaarste brengt bierliefhebber op idee: “Kweek voortaan hop tegen je eigen gevel”

Robrecht De Koninck zal de hopwortels, die tot tachtig jaar oud kunnen worden, verdelen. Foto: lds

Aalst -

Bierliefhebber Robrecht De Koninck zal in zijn zaak hopwortels verkopen, zodat mensen de exclusieve plant zelf thuis kunnen kweken.

Met 180 euro per baal staat de marktprijs van hop hoog: dat ondervinden lokale brouwers aan den lijve. In amper vijf jaar tijd zijn de prijzen zowat verdubbeld. Dat zet aan tot inventiviteit, weet Robrecht De Koninck (34), die in Aalst de streekproductenzaak Ambarosa uitbaat.

Gebeten door hop, bier en brouwen als hij is, lanceert hij een bijzonder plan: hij gaat hopwortels - voor een particulier onvindbaar - aan de man brengen, zodat mensen zelf thuis hopbelletjes kunnen kweken.

“Aalst is een gebied waar als sinds de vijftiende eeuw hop gekweekt wordt”, legt De Koninck uit. “Net als Poperinge hebben vooral de Faluintjesgemeenten met hun leembodem een ideale teelgrond voor hop. Het grote verschil is dat in West-Vlaanderen het hopareaal veel beter bewaard is gebleven, en we hier doorheen de jaren de hopvelden stuk voor stuk zagen verdwijnen.”

Zelf haalt hij de wortels bij een van de schaars overgebleven boeren in de regio. De Koninck kan zestig wortels verdelen, meer niet: de ambacht en handenarbeid die er bij de boer aan te pas komen, zijn te zwaar voor meer.

“Wie een hopplant tegen zijn gevel laat groeien, heeft er niet veel werk aan”, verduidelijkt De Koninck. “Het is een duurzame plant die je haast nergens vindt en die tot tachtig jaar oud kan worden. Het zorgt niet alleen voor groen, de hopbelletjes van deze soort, de Hallertau, geeft veel aroma aan bier.”

INFO

Een hopwortel kost minder dan tien euro. Wie geïnteresseerd is, kan een mail sturen naar streekpakketten@gmail.com of binnenstappen bij Ambarosa, De Ridderstraat 38 in Aalst, voor 14 april. Voor 1 mei moeten de wortels zeker geplant zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees