Verschil VTM Nieuws en VRT Journaal in berichtgeving over Molenbeek

Communicatiewetenschapper en ex-VUB-professor Frank Thevissen heeft een opmerkelijk videocompilatie gemaakt van de verschillende berichtgeving van VTM en VRT over de rellen in Molenbeek. Hij plaatste de beelden naast elkaar op zijn Youtube-kanaal 'De vierde onmacht'.

'Molenbeek constructief belicht' noemt Frank Thevissen het fragment. Een ironische verwijzing naar de 'constructieve journalistiek' waar Björn Soenens, de hoofdredacteur van het VRT-journaal, voor pleit. Dat leverde Soenens al vaker de kritiek op dat hij een goednieuwsshow wil brengen. Daar lijkt Thevissen (ex-professor aan de VUB) zich hier ook bij aan te sluiten. Maar dat klopt niet, zegt Soenens. "Onze journalistieke visie pleit voor feiten, én context en duiding. Dat is een hemelsbreed verschil."

Beelden

Thevissen maakt in zijn video duidelijk dat VRT de rellen in Molenbeek pas achteraan in het Journaal brengt, geen beelden van de agressieve jongeren toont, en alles luchtig lijkt op te vatten. 

De communicatiewetenschapper wijst er eerst op dat VTM Nieuws opent met de spanningen in Molenbeek, terwijl het VRT Journaal het item als zesde item naar achter schuift. VRT toont agenten die statisch toezicht houden en een rustig plein. Op VTM is er een jongeman te zien die een stoel naar de politie gooit, en zijn er beelden van de auto die door een politieversperring rijdt en een vrouw aanrijdt.

Ten slotte is er het verschil in toon van de reporters. De VRT-reporter klinkt luchtig, "badinerend", terwijl de VTM-reportig duidelijk met spanning in de stem spreekt.

Thevissen was professor Marketing en Communicatie aan de VUB tot hij in 2008 ontslagen werd.  Hij had twee negatieve evaluaties op rij gekregen. Sindsdien was hij werkloos, maar volgens N-VA-kamerlid Hendrik Vuye is de man nu medewerker van de N-VA fractie. 

 

De VRT kreeg niet zo lang geleden nog felle kritiek omdat het geen beelden bracht van jongeren die met stenen gooiden naar politie en media tijdens huiszoekingen in Molenbeek bij verdachten van de aanslagen. 

"Correct weergegeven"

VRT-hoofdredacteur Björn Soenens, is niet te spreken over de video van Thevissen, die volgens hem een campagne tegen de openbare omroep voert. "Dit soort beschuldigingen beschadigt ons", zegt Soenens. "Het tast de fundamenten van onze geloofwaardigheid aan."

Soenens benadrukt dat "Het journaal net als het radionieuws van VRT nieuws de feiten correct hebben weergegeven en verteld". "De feiten werden correct en accuraat verteld: dat de sfeer gespannen was. De beelden geven weer wat er wél en niét is gebeurd: er zijn geen stenen gegooid."

"Tegen 19 uur was alles afgelopen: er was geen spoor van vernieling door de stad, er waren geen ruiten gesneuveld, er waren geen gevechten, er zijn geen auto's in brand gestoken", zegt Soenens. "VRT rapporteert altijd over wat er te zien is, niet over wat er verwacht wordt. In dit geval: een erg gespannen sfeer, maar géén rellen."

"De auto die inreed op een vrouw hebben we niet getoond (omdat het beeld te gruwelijk was)", zegt Soenens nog. "Maar er is wel verslag over gedaan, in het stuk en in de live na het stuk."

De amateurbeelden die Frank Thevissen aan zijn video toevoegt, zijn volgens Soenens "manipulatie, en misselijkmakende stemmingmakerij". Soenens benadrukt dat "ook bij andere omroepen geen beelden van rellen" te zien waren.

"Opkloppen van feiten: doen we niet aan", zegt Soenens. "Onder de mat vegen van feiten: doen we niet aan. Journalistiek is de naakte feiten geven en tonen, zonder agenda, zonder ideologische sturing, zonder censuur."

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

.

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees