Minder alcohol verkocht maar wel meer gestolen sinds accijnsverhoging

Minder alcohol verkocht maar wel meer gestolen sinds accijnsverhoging

Foto: Kurt

We kopen minder sterke dranken sinds de accijnzen op een fles van 75 cl met zo’n 3 euro steeg, zo blijkt uit een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Buurtwinkels zeggen wel dat er meer alcoholische dranken gestolen worden.

Sinds november 2015 zijn alcoholische dranken duurder geworden in ons land. Voor bier en wijn vielen die prijsverhogingen al bij al nog mee (0,06 euro voor een flesje bier van 25 centiliter en 0,16 euro voor een fles wijn van 75 centiliter), maar voor sterkedrank betekende de accijnsverhoging meer dan een slok op een borrel. Een fles whisky van 75 centiliter werd in één klap 2,88 euro duurder.

Buurtwinkels merken dat de verkoop sindsdien met gemiddeld 14 procent is afgenomen, zo blijkt uit een enquête van NSZ waaraan 224 buurtsupermarkten hebben deelgenomen. Daarnaast is het aantal winkeldiefstallen van alcoholische dranken volgens de buurtwinkels sindsdien met gemiddeld 11 procent toegenomen, zo geven diezelfde handelaars aan. Meer winkeliers plaatsen sterken dranken dan ook achter de kassa of zelfs in afgesloten kasten.

Minder alcohol verkocht maar wel meer gestolen sinds accijnsverhoging
Christine Mattheeuws Foto: HRB

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “België is een klein land en voor heel wat mensen vergt het geen buitensporige verplaatsingen om in één van onze buurlanden boodschappen te doen. Grensshoppen, in Luxemburg bijvoorbeeld, voor sterkedrank is door de duurdere alcohol in ons land meer ingeburgerd geraakt, wat de dalende verkoop in ons land voor een stuk verklaart. Het gaat hier ook niet om producten die je dagelijks nodig hebt, waardoor er perfect kan gewacht worden op een uitstap naar één van onze buurlanden om een aantal flessen drank aan te schaffen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees