Aantal Nederlandstalige artikels moet door workshops worden opgekrikt

Internauten willen Brussel meer (Nederlandstalige) aandacht geven op Wikipedia

Internauten willen Brussel meer (Nederlandstalige) aandacht geven op Wikipedia

De bibliotheek in Koekelberg was gisteren aan de beurt voor een sessie met Romaine (links), Derek (midden) en Sven (rechts). Foto: rdb

Brussel -

De bibliotheken pakken nog tot 17 april uit met een opmerkelijke Brusselse schrijfweek. Onder begeleiding kan iedereen een bijdrage leveren aan het aantal Nederlandstalige artikels over Brussel op Wikipedia. Het onderwerp? Dat kies je volledig zelf.

Wie regelmatig iets opzoekt op het internet, komt al snel terecht op de alomtegenwoordige website van Wikipedia. Kennis delen, is het principe van deze gigantisch grote encyclopedie. Maar al die informatie moet natuurlijk ergens vandaan komen.

“En werkelijk iedereen kan een artikel op Wikipedia schrijven”, vertelt Derek Giroulle van Wikimedia, de overkoepelende organisatie van onder andere Wikipedia. Samen met Romaine en de Brusselaar Sven De Kerpel biedt hij een kijk in de wondere wereld van de online encyclopedie. Nog tot 17 april kunnen geïnteresseerden terecht in enkele Brusselse bibliotheken om daar onder begeleiding een eigen bijdrage te leveren.

Bedroevend weinig

“Want het aantal Nederlandstalige onderwerpen over Brussel is echt bedroevend laag”, betreurt Sven De Kerpel. “Eind vorig jaar was ik op een schrijfweek in Denemarken. Daar werden op enkele dagen tijd liefst achthonderd artikels over het land geschreven. Ik was stikjaloers en wilde dat ook hier eens proberen”, zegt De Kerpel.

“Over onze hoofdstad kun je op Wikipedia wel het één en ander vinden. Maar vaak zijn die artikels in een andere taal dan het Nederlands geschreven. Vandaar dat we het aantal onderwerpen in het Nederlands willen opkrikken.”

Tijdens het project kunnen bezoekers in de bibliotheek over allerlei onderwerpen schrijven, gaande van straatnamen tot opera's of Brusselse sportmensen. “Eigenlijk hoeven schrijvers daarvoor zelfs niet naar de bibliotheek te komen. Ze kunnen ook thuis schrijven. Maar tijdens de infosessies bieden we begeleiding aan. Zo zijn er bijvoorbeeld gradaties in kwaliteit. Een artikel waarbij onderaan heel wat referenties staan, is net iets geloofwaardiger. Zo zie je dat de auteur er daadwerkelijk tijd heeft ingestoken. Maar soms zien artikels er ook een beetje mager uit. Na verloop van tijd wordt de tekst dan aangevuld.” Zelf heeft Sven ook al een honderdtal artikels over Brusselse items online gezet.

Veel tijd

“Ik blijf die artikels ook volgen, zodat ik kan zien wie eventueel aanpassingen aanbrengt. Maar als je iets wil uitdiepen, dan kruipt daar veel tijd in. Daarom zou ik het leuk vinden om de volgende dagen een vijftigtal mensen te kunnen begeleiden.”

INFO

Wie meer informatie over de locaties en data zoekt, kan terecht op www.muntpunt.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees