Terreurverdachte wordt pas over enkele weken uitgeleverd aan Frankrijk, zegt advocaat Sven Mary

“Salah Abdeslam nog niet in verdenking gesteld voor aanslagen in Brussel”

“Salah Abdeslam nog niet in verdenking gesteld voor aanslagen in Brussel”

Advocaat Sven Mary Foto: BELGA

Terreurverdachte Salah Abdeslam wordt pas binnen enkele weken uitgeleverd aan Frankrijk. Dat zegt zijn advocaat Sven Mary. De Belgische onderzoeksrechter wil hem eerst nog ondervragen over zijn betrokkenheid bij de schietpartij in de Driesstraat in Vorst, op 15 maart. “Voor de aanslagen in Brussel is hij nog niet in verdenking gesteld”, zegt Mary. Zijn aanhouding is met één maand verlengd.

Salah Abdeslam werd op 18 maart opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek. Drie dagen eerder, op dinsdag 15 maart, hadden Franse en Belgische speurders een huiszoeking gehouden in de Driesstraat in Vorst. Bij hun aankomst werden de speurders meteen onder vuur genomen. Twee mannen, meer dan waarschijnlijk Salah Abdeslam en Amine Choukri, konden uit de woonst ontsnappen terwijl een derde man, Mohamed Belkaïd, de politie onder vuur bleef nemen tot hij zelf werd neergeschoten. Het is over dat incident dat de Belgische onderzoeksrechter Salah Abdeslam nog wil ondervragen.

“Pas over enkele weken”

“Mijn cliënt heeft een schrijven van het federaal parket ontvangen waarin gemeld wordt dat zijn overlevering aan Frankrijk pas over enkele weken zal plaatsvinden”, zegt meester Mary. “Niet alleen moet hij ondervraagd worden over de feiten in Vorst, die als moordpoging op politieagenten worden gekwalificeerd, bovendien moet het Belgische aanhoudingsbevel tegen hem eerst opgeheven worden voor hij naar Frankrijk kan vertrekken.”

Aanslagen Brussel

Volgens meester Mary wil Abdeslam nog steeds meewerken met het Franse gerecht en is hij, minstens voorlopig, enkel in verdenking gesteld voor de aanslagen in Parijs. “Voor de aanslagen in Brussel is hij nog niet in verdenking gesteld”, aldus de advocaat. Het federaal parket liet vorige week nog weten dat niets nog de uitlevering van Abdeslam in de weg staat.

Deze voormiddag heeft de onderzoeksrechter beslist om de aanhouding van Salah Abdeslam en Amine Choukri met één maand te verlengen.

13 november

Abdeslam (26) wordt er in Frankrijk van verdacht een centrale rol te hebben gespeeld bij de voorbereiding van de aanslagen van 13 november in Parijs. Daags na de aanslagen verdween hij in Brussel van de radar, op vrijdag 18 maart werd hij in zijn thuisgemeente Sint-Jans-Molenbeek opgepakt. Vier dagen later vonden de aanslagen op Brussels Airport en de metro in Maalbeek plaats.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S