Food

Van oud brood kun je nieuw brood maken

Van oud brood kun je nieuw brood maken

Foto: Shutterstock

Zuinig als ze zijn hebben de Nederlanders iets nieuws bedacht om oud brood toch nog een tweede leven te geven: retourbrood. In dit geval een prima initiatief om voedselverspilling tegen te gaan want heel wat brood vliegt vaak de vuilnisbak in.

Zowat 4 tot 8 procent van al het brood dat industriële bakkers produceren, vliegt onherroepelijk de vuilnisbak in, meldt de Nederlandse krant AD. De consument zelf gooit op zijn beurt nog eens 20 procent van het aangekochte brood weg wegens te oud. In Nederland hebben ze nu een manier bedacht om in elk geval bij bakkers en industriële bakkerijen een deel van dat overgebleven, oud brood te gebruiken om nieuw brood mee te maken. Het resultaat werd retourbrood gedoopt. Naar verluidt zou aan de smaak niets te merken vallen en zo wordt wat gedaan aan de voedselverspilling. Het oud brood kan volgens onderzoekers van de Wageningen University en het European Bakery Innovation Centre bovendien ook als ingrediënt gebruikt worden voor koekjes en ontbijtkoeken.

Om tot retourbrood te komen moet het oud brood eerst in fijne stukken gehakt worden, vervolgens wordt er een poeder aan toegevoegd (met gist, zuurdesem en dextrose) en heel wat water. Na 12 uur gisten, levert dat een nieuw beslag op dat voor 10 procent gebruikt kan worden in broodbeslag. De overige 90 procent bestaat dus nog steeds uit nieuw beslag en dus valt er qua smaak niets op aan te merken.

De industriële bakkers in ons land lijken er voorlopig niet echt voor te vinden, vooral vanuit praktisch perspectief. "Wij kunnen dit onmogelijk toepassen, gezien we op een productielijn verschillende broden maken. Indien je retourbrood daarin verwerkt, heeft dit brood meestal een andere samenstelling, dus dan kloppen de ingrediëntendeclaratie en allergeneninformatie niet meer", klinkt het in een reactie. 

 

 

Corrigeer