Politie arresteert Mohamed Abrini en vier andere verdachten

Politie arresteert Mohamed Abrini en vier andere verdachten
Brussel / Anderlecht - In het kader van de aanslagen in Parijs en Brussel zijn vrijdag vijf personen opgepakt. Dat meldt het federaal parket. Het gaat om Osama Krayem en Hervé B.M, die vrijdagvoormiddag werden opgepakt, en Mohamed Abrini en twee andere personen, die vrijdagnamiddag werden opgepakt op het Albertplein in Anderlecht. Nu wordt onderzocht of Osama Krayem de tweede terrorist van de aanslag in het metrostation Maalbeek is en of Abrini de derde terrorist van de aanslag in Brussels Airport is.

Osama Krayem, alias Naïm Al Ahmed, werd vrijdagochtend opgepakt in gezelschap van Hervé B.M. "Het onderzoek naar de aanslagen in Parijs heeft aangetoond dat Osama K. op 3 oktober 2015 werd opgehaald in Ulm, in Duitsland, met een voertuig dat door Salah Abdeslam werd gehuurd", zegt parketwoordvoerder Eric Van Der Sijpt. "Er wordt nu onderzocht of K. kan geïdentificeerd worden als de tweede persoon die aanwezig was bij de aanslag in het metrostation Maalbeek. Deze persoon werd opgemerkt in gezelschap van Khalid El Bakraoui, die even later de aanslag in de metro zou plegen. Die tweede persoon werd bovendien gefilmd in het City 2-complex bij de aankoop van tassen die gebruikt werden bij de aanslagen op de luchthaven Brussel-Nationaal in Zaventem."

Vrijdagnamiddag werd dan Mohamed Abrini gearresteerd aan het Albertplein in Anderlecht. Hij was in het gezelschap van twee andere personen, waarvan de identiteit voorlopig niet gekend is. "De vingerafdrukken en het DNA van Abrini werden niet alleen teruggevonden in de schuilplaatsen in de Max Roosstraat en de Henri Bergéstraat in Schaarbeek, maar ook in het voertuig Renault Clio dat werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs", zegt de parketwoordvoerder.

Opsporingsbericht

"Naar Abrini werd in het verleden al een opsporingsbericht uitgevaardigd in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Hij werd opgemerkt in het gezelschap van Salah Adbeslam, op 11 november 2015, omstreeks 19 uur in een tankstation in Ressons, op de autosnelweg richting Parijs. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat Abrini en Salah Abdeslam vlak voor de aanslagen in Parijs het apparthotel huurden in Alfortville waar enkele van de zelfmoordterroristen net voor de aanslagen verbleven."

Op dit moment wordt onderzocht of Abrini geïdentificeerd kan worden als de derde man die aanwezig was bij de aanslagen in Brussels Airport, de zogenaamde "man met de hoed", zegt het federaal parket. "Abrini en Abdeslam hebben samen het hotel gehuurd in Alfortville, vlak voor de aanslagen in Parijs", aldus parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt. Dat federaal parket kan voorlopig geen verdere details vrijgeven over het onderzoek. In de loop van het weekend zouden wel nog een of meerdere persberichten verstuurd worden.

Ondanks de vooruitgang in het gerechtelijk onderzoek naar de aanslagen in Brussel blijft het dreigingsniveau gehandhaafd op drie.

Geluidsfragment taxibedrijf

Radio 1 kreeg het geluidsfragment in handen van een van de terroristen die op 22 maart een taxi belt om het trio naar de luchthaven te brengen. Kalm en vriendelijk bestelt de man een grote taxi voor de Max Roosstraat nummer 4. 

Aanslagen Parijs

Abrini man werd op 11 november rond 19 uur samen met zijn jeugdvriend Salah Abdeslam gefilmd in een tankstation in Ressons, ten noorden van Parijs, aan het stuur van de Clio die twee dagen later gebruikt werd bij de aanslagen. Op 24 november vorig jaar worden die beelden voor het eerst verspreid.

Op donderdag 12 november, de dag voor de aanslagen in Parijs, was Abrini samen met de broers Abdeslam in Sint-Jans-Molenbeek. Dat kon worden opgemaakt uit camerabeelden. Hij werd daar om 3 uur ‘s nachts gefilmd.

Volgens één van de broers van Abrini was Mohammed op 13 november, de dag van de aanslagen in Parijs, in Brussel. Eén van de broers van Abrini wordt ervan verdacht dat hij Salah Abdeslam bij zijn vlucht heeft geholpen.

Syrië

Speurders wisten al langer dat Abrini ook betrokken was bij de aanslagen in ons land. Zijn DNA werd immers gevonden in het pand in Schaarbeek waar de splinterbommen voor de aanslagen werden gemaakt.

Abrini staat, net als Abdelhamid Abaaoud en Brahim en Salah Abdeslam, op een lijst van 85 “geradicaliseerden” die door de Belgische inlichtingendiensten werd overgemaakt aan de gemeente Molenbeek. Tussen verschillende celstraffen voor “kleine vergrijpen” in leefde Abrini nog bij zijn ouders. Zijn moeder en broer zeggen dat ze niets wisten van een eventuele reis naar Syrië. Zijn jongere broer Souleymane zou vijftien maanden geleden zijn omgekomen in Syrië.

Gisteren raakte bekend dat een familielid Mohamed Abrini sinds december vorig jaar niet meer mag werken op de luchthaven van Zaventem, nadat de Nationale Veiligheidsoverheid (NVO) over hem een negatief veiligheidsadvies had gegeven.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S