VS gaan ISIS bombarderen met beroemde B-52-bommenwerpers

VS gaan ISIS bombarderen met beroemde B-52-bommenwerpers

Foto: REUTERS

De Verenigde Staten hebben zaterdag hun strategische bommenwerper B-52 naar Qatar gestuurd om de coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat in Irak en Syrië bij te staan. Dat heeft de Amerikaanse luchtmacht gemeld. Het is de eerste keer in 25 jaar dat de B-52 zal worden ingezet bij bombardementen in het Midden-Oosten.

“De B-52 toont onze vastberadenheid om een constante druk uit te oefenen en om de regio te verdedigen in geval van nood”, aldus de luchtmacht in een persbericht.

Het is de eerste keer sinds het einde van de Golfoorlog, in 1991, dat de beroemde bommenwerpers worden ontplooid om aanvallen uit te voeren in de regio. De laatste operationele vlucht van het toestel dateert uit 2006 in Afghanistan, aldus de luchtmacht.

VS gaan ISIS bombarderen met beroemde B-52-bommenwerpers
Foto: REUTERS

De B-52-toestellen die naar Qatar gestuurd zijn, bevonden zich tot voor kort in Barksdale, in het zuiden van de Verenigde Staten, aldus het persbericht nog, zonder te specificeren over hoeveel vliegtuigen het gaat. De B-52’s, een overblijfsel van de Koude Oorlog, werden door de VS voornamelijk in Vietnam gebruikt.

De Verenigde Staten voeren veruit de meeste luchtaanvallen uit in het kader van de operatie “Inherit Resolve” van de internationale coalitie tegen ISIS, die in augustus 2014 gelanceerd werd om doelwitten van ISIS aan te vallen. De coalitie heeft op anderhalf jaar tijd al ongeveer 11.000 luchtaanvallen uitgevoerd tegen ISIS in Syrië en Irak.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees