Hayman verknalt droom van Boonen en Vanmarcke op piste van Roubaix

Mathew Hayman heeft een zinderende 114de editie van Parijs-Roubaix gewonnen. De 38-jarige Australiër van Orica-GreenEdge won een beklijvende sprint op de piste van Roubaix en klopte Tom Boonen op de streep. Stannard werd derde, Vanmarcke vierde. Een immense ontgoocheling voor Tom Boonen die op enkele centimers van zijn vijfde recordzege in Parijs-Roubaix strandt. De beslissing viel al op 112 kilometer van de streep toen topfavorieten Fabian Cancellara en Peter Sagan zich lieten verrassen. Cancellara kwam even later ook nog eens ten val op de glibberige kasseien van Mons-en-Pévèle en eindigde de allerlaatste Parijs-Roubaix uit zijn carrière buiten de top-tien.

Wielrennen op Sportwereld.be

Ook de 114de editie van Parijs-Roubaix werd gereden onder een stralende lentezon. Geen regen en een stevige wind en dus vloog het tempo vanaf de eerste kilometers meteen de hoogte in om de koers hard te maken. De ene kopgroep was nog niet ingehaald of de volgende demarrage was al vertrokken. Van een vroege vlucht was geen sprake, al deed Stijn Devolder een paar keer zijn stinkende best om er eentje op poten te zetten. Het duurde uiteindelijk bijna 75 kilometer vooraleer zestien renners er toch in slaagden om een noemenswaardige kloof bij elkaar te fietsen. Met Jelle Wallays, Frederik Backaert en Tim Declercq waren er drie landgenoten mee. Zij mochten samen met onder meer Sylvain Chavanel, Mathew Hayman (onthoud die naam) en Jaroslav Popovitsj als eersten aan de eerste kasseistroken beginnen. Die brachten alweer ongeluk voor Jelle Wallays. De Lotto-Soudal-coureur reed lek en werd opgeslokt door het peloton.

Dat peloton had ook veel moeite met de eerste kasseien. Valpartijen veroorzaakten nog voor de Trouée D’Arenberg breukjes tussen de favorieten. Peter Sagan, Fabian Cancellara en Alexander Kristoff hadden zich laten verrassen en begonnen met een achterstand van meer dan een minuut op de andere favorieten aan één van de meest beruchte kasseistroken van Parijs-Roubaix.

Hayman verknalt droom van Boonen en Vanmarcke op piste van Roubaix
Foto: AFP

Tom Boonen had dat in de smiezen en liet locomotief Tony Martin vol doortrekken. Behalve Boonen slaagden enkel Stannard, Boasson Hagen, Durbridge en Wagner erin om hun wagonnetje aan te haken. Sep Vanmarcke was eerst niet bij de pinken, maar pikte na een sterke achtervolgingsjacht met dertien renners terug aan.

Wat volgde was een boeiende strijd tussen de groep Boonen/Vanmarcke/Stannard/Boasson Hagen en het peloton met Cancellara en Sagan. In dat peloton verrichte Jasper Stuyven berewerk in dienst van Cancellara. Tot kasseistrook 13 van Orchies. Net op het moment dat Tom Boonen zich op kop zette van de kopgroep - de vluchters met daarbij Hayman waren er ondertussen aan voor de moeite - ontbonden Cancellara en Sagan hun duivels achterin.

 

 

Het bracht Cancellara en Sagan voor de strook van Auchy-Lez Orchies-Bersée terug tot op 35 seconden van de leiders. Op de kasseien van Auchy-Lez Orchies-Bersée lagen er enkele plassen en die waren er teveel aan voor Sky-renners Puccio, Rowe en Moscon. Zij schoven één voor één onderuit. De voorbode voor het drama dat zich even later op Mons-en-Pévèle (niet voor niets een strook van vijf sterren) zou voltrekken. Fabian Cancellara maakte een lelijke smak tegen de stenen en nam Niki Terpstra mee. Acrobaat Peter Sagan slaagde er met een miraculeuze sprong over Cancellara in om recht te blijven. Maar ook de wereldkampioen zou nooit meer vooraan komen.

Want in de kopgroep viel het niet meer stil. Met zijn tienen mochten ze in de laatste dertig kilometer uitmaken wie deze Parijs-Roubaix zou winnen: Tom Boonen (EQS), Sep Vanmarcke (TLJ), Ian Stannard (SKY), Luke Rowe (SKY), Edvald Boasson Hagen (DDD), Mathew Hayman (OGE), Imanol Erviti (MOV), Aleksejs Saramotins (IAM), Marcel Sieberg (LTS) en Heinrich Haussler (IAM).

Ian Stannard decimeerde de kopgroep tot vijf renners, maar het was de bovenmenselijke demarrage van Sep Vanmarcke op Carrefour de l’Arbre die pas echt brokken maakte. Kasseistoemper Vanmarcke reed met een indrukwekkende versnelling Stannard, Boonen, Boasson Hagen en Hayman zomaar op tien seconden. Het bleek echter niet voldoende om voorop te blijven.

Hayman verknalt droom van Boonen en Vanmarcke op piste van Roubaix

De laatste vijftien kilometer richting de piste van Roubaix was het mooiste stukje koers dat we afgelopen jaren gezien hebben. Boonen, Vanmarcke, Boasson Hagen en Hayman plaatsten om de beurt een speldenprik. Niet voldoende om er iemand af te krijgen. De beslissing viel in een beklijvende sprint op de piste van Roubaix. Daarin liet Tom Boonen zich insluiten. Hayman begon de spurt vanop de kop, Boonen kon er te laat uitkomen en kwam zo enkele centimeters tekort om zijn vijfde Parijs-Roubaix te winnen. Ian Stannard werd derde, Sep Vanmarcke vierde, Edvald Boasson Hagen vijfde.

Voor de 38-jarige Hayman is het de mooiste zege uit zijn lange carrère waarin hij amper iets won of op het podium stond. In Roubaix werd hij ooit al eens tiende (2011) en achtste (2012). 

Peter Sagan kwam uiteindelijk op meer dan twee minuten als elfde over de streep. Fabian Cancellara sloot zijn laatste Roubaix af met een ererondje op de piste van Roubaix.

Uitslag

1. Mathew Hayman (Aus/OGE)
 2. Tom Boonen (Bel/EQS) op 0:00
3. Ian Stannard (GBr/SKY) 0:00
4. Sep Vanmarcke (Bel/TLJ) 0:00
5. Edvald Boasson Hagen (Noo/DDD) 0:03
6. Heinrich Haussler (Aus/IAM) 01:00
7. Marcel Sieberg (Dui/LTS) 01:00
8. Aleksejs Saramotins (Let/IAM) 01:00
9. Imanol Erviti (Spa/MOV) 01:07
10. Adrien Petit (Fra/DEN) 02:20

Hayman verknalt droom van Boonen en Vanmarcke op piste van Roubaix
Foto: BELGA

Bekijk hier de volledige uitslag.

Herbeleef de wedstrijd hier fase per fase.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.