Vriendin probeerde verongelukte meisje (16) nog te helpen

Chiro Gits verliest met Amy-Love tweede tiener in paar maanden tijd

Oudenburg / Gistel - Amy-Love Dewilde (16) en haar vriendin Liselotte zaten maandag een broodje te eten op de Markt in Gistel. Tot een geparkeerde wagen plots vooruit rolde, en ze klem raakten tussen de auto en een zitbank. Liselotte raakte gewond, Amy-Love overleed aan haar verwondingen in het ziekenhuis. Een zware klap voor de familie en vrienden van Amy-Love, en zeker voor de chiro waar ze lid was. De jeugdbeweging verloor in december ook al Saar Gevaert, toen de tiener werd omvergereden op haar fiets.

Het moest maandag een schooldag worden zoals alle andere. In de middagpauze zou Amy-Love Dewilde (16) wat bijpraten met haar vriendinnen van het Sint-Godelievecollege. Met een belegd broodje of smoothie op een bank op de Markt. Niets deed toen vermoeden welk drama zich rond 14 uur - haar klas had toen nog vrij - zou afspelen. Een geparkeerde Mercedes rolde plots vooruit. Tegen een parkeerbord, én tegen de bank waarop de vriendinnen zaten te keuvelen. Amy-Love zat op de grond, met haar rug naar de wagen. Zij kreeg de hardste klap te verduren. Vriendin Liselotte Demarée (16), met wie ze samen Sociaal-Technische Wetenschappen studeerde, zat op de bank.

Vriendin proberen helpen

“Liselotte heeft het allemaal zien gebeuren”, zucht papa Eric. “Maar ze beseft het precies nog niet goed.” De lokale politie Kouter, een ziekenwagen, en de mug kwamen ter plaatse. Amy-Love vroeg meteen om haar mama te bellen. En de school. Ze was bij bewustzijn, maar zat gekneld tussen de auto en de bank. Liselotte, die slechts met haar enkel vastzat, had meer geluk. Van zodra ze bevrijd was, probeerde ze haar vriendin nog te helpen. De hulpdiensten verzorgden Amy-Love een halfuur lang ter plaatse. De plek was intussen afgezet. Een wit doek moest de slachtoffers afschermen van omstaanders.

Beide meisjes werden overgebracht naar het AZ Sint-Janziekenhuis, campus Henri Serruys in Oostende, waar de papa van Amy-Love werkt. “De verwondingen van Liselotte vielen wel mee. Ze zit nu in een steunverband en loopt op krukken”, zegt Eric. Amy-Love had minder geluk. Zij werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Daar stierf ze enkele uren later aan haar verwondingen. Haar medeleerlingen waren ontroostbaar.

“Ik kreeg telefoon van een wenend vriendinnetje. Op dat moment besef je als ouder hoe kwetsbaar je bent”, zegt Eric. De jongeren werden ’s avonds opgevangen op school door de leerkrachten en de directie. De hele buurt reageert vol ongeloof. “Zo’n jong meisje. En op deze manier. Ik kan er niet bij”, zucht een buurtbewoonster, die vlak boven de bank woont. De politie bracht het parket van Brugge op de hoogte van het ongeval. 

 

Bestuurder en de meisjes kwamen dikwijls in broodjeszaak

De bestuurder van de wagen, Gilbert V. (81) uit Middelkerke, had net zijn Mercedes geparkeerd om een belegd broodje te kopen. Zijn mindervalide vrouw bleef in de wagen. Mogelijk schoot de wagen vooruit toen ze de sleutels weer in het contact stak om een raam open te maken. “De man komt hier wekelijks om zijn broodje. Zijn vrouw zwaait dan telkens vanop de parkeerplaats voor mindervaliden. Heel vriendelijke mensen”, zegt Dinska Duinslaeger van broodjeszaak 3D Lunch.

Gilbert was aan het wachten op zijn bestelling, toen de verkoopster plots door het raam de wagen zag vooruit schuiven. “Ik zei meteen dat hij best naar buiten zou gaan kijken. De man was net als iedereen aangedaan door wat gebeurd is. Het is verschrikkelijk. Ook de meisjes waren hier net voordien binnen geweest. Dat beeld blijft zich voor mij afspelen. Ik vrees dat ik nooit meer op mijn gemak ergens zal kunnen picknicken”, aldus nog Dinska Duinslager.

Tweede lid van Chiro Gits dat omkomt in paar maanden tijd


Voor de familie van het slachtoffer was het nog te vroeg om te reageren. Ze zijn bijzonder aangeslagen na het tragische ongeval dat zich in Gistel afspeelde. Ook voor de chiro van Gits is de dood van Amy-Love een nieuwe zware klap om te verwerken. Amy-Love was lid bij de jeugdbeweging waar ook Saar Gevaert vorig jaar nog lid was. De 15-jarige Saar overleed in december na een verkeersongeval met vluchtmisdrijf. De chiro van Gits organiseerde toen een stille mars voor het meisje. 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees