Gilbert en Vliegen doen relaas over gewelddadig incident: “Ik beleefde de schrik van mijn leven”

Gilbert en Vliegen doen relaas over gewelddadig incident: “Ik beleefde de schrik van mijn leven”

Foto: Photo News

Philippe Gilbert en Loïc Vliegen werden dinsdagochtend gehoord door de politie van Spa over het incident dat ze vrijdag op training meemaakten. De BMC-renners kregen het toen met twee mannen aan de stok. Gilbert brak daarbij de middelvinger van zijn linkerhand en kan woensdag niet starten in de Brabantse Pijl.

In een persbericht geeft Philippe Gilbert dinsdag voor het eerst zijn versie van de feiten. “Eerder kon dat niet omdat de procedure gerespecteerd moest worden. Zolang we niet met de politie gepraat hadden, konden we niet reageren op de de verschillende berichten die in de pers verschenen.”

“Onze versie gaat als volgt. We reden met drie op de nationale weg van Spa naar Theux. De derde was een wielertoerist. Die had zich bij ons gevoegd, zoals dat zo vaak gebeurt op training. Die man zat bij ons in het wiel. We reden dus niet met drie, maar met twee naast elkaar. Een wagen haalde ons in en liet daarbij bijzonder weinig plaats. Toen we op verbale wijze en met handgebaren ons ongenoegen uitten over het gevaarlijke inhaalmanoeuvre, vertraagde de bestuurder en wachtte hij ons op.”

“Het raampje aan de linkerzijde was open en ik wendde me tot de bestuurder”, vertelt Loic Vliegen. “Maar de man gaf een ruk aan het stuur en week naar links uit. Ik moest me aan het voertuig vastklampen om niet te vallen. De bestuurder pakte vervolgens mijn rechterarm bij de mouw beet en versnelde, waarbij hij me op de linkerrijstrook meenam. Een frontale botsing met een tegenligger kon maar net vermeden worden, omdat die hard in de remmen ging. Ik beleefde de schrik van mijn leven. Uiteindelijk kon ik me loswrikken en de auto ging er vandoor: vluchtmisdrijf.”

“Per toeval zagen we de auto in het centrum van Theux terug”, gaat Gilbert voort. “We gingen verhaal halen bij de bestuurder, die ons allerlei namen naar het hoofd slingerde en vooral het gebeurde minimaliseerde. Er ontstond een handgemeen. Voor mij met grote gevolgen, want ik brak mijn vinger op drie plaatsen. We hebben verschillende getuigen.”

De autobestuurder verklaarde zaterdag dat het de BMC-renners waren die zich agressief gedroegen en diende zelf klacht in, onder meer wegens het gebruik van een in België illegale pepperspray. “Ik woon al acht jaar niet meer in België. In Frankrijk wordt dat product vrij verkocht. Ik heb het bij me omdat ik al eerder met agressie te maken kreeg op training”, vertelt Gilbert daarover. “Een fietser is absoluut weerloos tegenover anderen. Helaas heb ik al vaker gewelddadige scènes moeten zien.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.