Topman stapt op uit protest: “Ik doe wat minister Galant zou moeten doen”

Topman stapt op uit protest: “Ik doe wat minister Galant zou moeten doen”

Foto: BELGA

Laurent Ledoux, de topman van de federale overheidsdienst Mobiliteit, heeft zijn ontslag ingediend bij minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). Zijn drijfveer is protest tegen Galant. “Ik doe wat zij eigenlijk zou moeten doen. Dit is een signaal naar de regering”, zegt Ledoux.

Het ontslag van Laurent Ledoux betekent nog meer beschadiging voor minister Galant, die woensdag in een nieuwe heisa belandde. Er zijn geheime inspectierapporten van de Europese Commissie opgedoken. Die zijn vernietigend voor de controle op de beveiliging van de Belgische luchthavens. De rapporten komen er nadat woensdag uitlekte dat het kabinet-Galant niet inging op de herhaaldelijke vragen van Laurent Ledoux om meer mensen en middelen vrij te maken voor de beveiliging van de luchthavens.

“Ik doe wat ze zelf al lang had moeten doen”

“Ik denk dat ik simpelweg doe wat ze zelf al lang had moeten doen: mijn verantwoordelijkheid nemen en een stap opzij zetten”, zegt de topambtenaar op Bel RTL. “De manier waarop ze leiding geeft, stuurt ons recht op de muur af.”

De topman waarschuwde Galant de voorbije jaren naar eigen zeggen meermaals voor problemen en drong aan op extra middelen, maar die kwamen er niet.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen op Brussels Airport in de schoenen van Galant schuiven, doet Ledoux echter niet. “Absoluut niet. Dat zou absurd zijn”, klonk het op de radio. “Maar we hebben wel een fors tekort aan mensen en middelen op verschillende domeinen.”

Aanstelling advocatenkantoor zonder openbare aanbesteding

Ledoux en Galant zitten al langer op ramkoers. Eind vorig jaar kwam het nog tot een fikse botsing over de aanstelling van advocatenkantoor Clifford Chance door het kabinet-Galant. Die gebeurde zonder openbare aanbesteding en tegen het advies van Ledoux en zijn administratie in. Premier Charles Michel moest toen in de Kamer erkennen dat zijn partijgenote een fout had gemaakt, maar benadrukte dat ze te goeder trouw had gehandeld.

De topambtenaar ontkent echter dat hij uit is op wraak in een verzuurde relatie. “Het dossier rond Clifford Chance en dat van de veiligheid op de luchthaven zijn slechts enkele voorbeelden onder vele anderen. Ik zou een lijst van dossiers kunnen geven die vierkant draaien, maar daarvoor zouden we tijd tekort komen”, klonk het. “Het is duidelijk dat ze haar dossiers niet beheerst en behalve grote tirades beslist ze niet veel.”

“Belgocontrol is staat binnen de staat”

Voorts hekelde Ledoux de macht die Galant laat aan luchtverkeersleider Belgocontrol. “Een staat binnen de staat die doet wat ze wil met de steun van de minister”, besloot hij, hamerend op de onwil bij de top van Belgocontrol om samen te werken met de administratie. “Het is totaal niet transparant. Het is totaal onaanvaardbaar, als niet illegaal.”

Over het gewestelijk expressnet rond Brussel, nog een dossier waarin Galant de voorbije maanden in de problemen kwam, merkte Ledoux nog op dat zijn diensten ook daar te weinig mankracht hebben. “We hebben drie personeelsleden om de investeringen te volgen van een mammoet met miljarden aan investeringen, dat is niet te doen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees