Russische straaljagers donderen over Amerikaans oorlogsschip

Russische straaljagers donderen over Amerikaans oorlogsschip

Foto: REUTERS

Enkele Russische gevechtsvliegtuigen zijn woensdag laag over een Amerikaanse oorlogsbodem in de Baltische Zee gevlogen. Volgens het Amerikaanse leger simuleerde ze een aanval.

De toestellen vlogen maandag en dinsdag op geringe hoogte boven de USS Donald Cook, zo deelde het Amerikaanse ministerie van Defensie in Washington mee.

Het leger gaf foto’s en video’s vrij die tonen hoe Russische SU-24-gevechtsvliegtuigen laag langs het schip vliegen. Dat bevond zich naar verluidt in internationale wateren. Het incident vond plaats op zo’n 70 zeemijl (129 km) van de Russische enclave Kaliningrad.

De vliegtuigen waren niet uitgerust met zichtbare wapens, maar de manoeuvres worden als agressief omschreven. De bevelvoerende officier spreekt van gevaarlijk en onprofessioneel gedrag. Op waarschuwingen in het Engels en het Russisch werd niet gereageerd. Dinsdag was er bovendien een Russische helikopter enkele keren boven het schip gecirkeld.

Russische straaljagers donderen over Amerikaans oorlogsschip
Een Russische helikopter bij het Amerikaanse schip. Foto: AFP

Een vertegenwoordigster van het Pentagon toonde zich bezorgd. ‘Die acties hebben het potentieel om de spanningen tussen beide landen onnodig te laten escaleren en kan leiden tot verkeerde inschattingen of ongevallen met zware gewonden of doden.’

Sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014 en de steun aan separatistische rebellen in Oost-Oekraïne is de spannen tussen de VS en Rusland weer sterk opgelopen. De Navo versterkt intussen zijn aanwezigheid in Oost-Europa als reactie op wat ze als een ‘agressiever’ Rusland ervaren.

Corrigeer

MEER NIEUWS