Wetenschappers dachten dat hun instrumenten stuk waren toen ze de ijskap in Groenland zagen

Wetenschappers dachten dat hun instrumenten stuk waren toen ze de ijskap in Groenland zagen

Foto: AP

Het is vijf voor twaalf voor de ijskap in Groenland. De afgelopen dagen is het ijs er zo hard beginnen smelten, dat de wetenschappers niet meer zeker waren of hun modellen nog wel klopten. De voorbije week werden zelfs temperaturen gemeten die normaal enkel hartje zomer voorkomen. Een ramp voor de natuur, klinkt het.

De nachtmerrie van de wetenschappers begon afgelopen maandag, toen de ijsmodellen aantoonden dat minstens 12% van Groenland aan het ontdooien was. “We moesten werkelijk dubbelchecken om te kijken of de modellen wel nog correct waren. Maar helaas, de resultaten waren correct. De voorbije dagen was het telkens boven de 10 graden, met een uitschieter tot 17.8 graden”, aldus klimaatwetenschapper Peter Langen van het Deens Meteorologisch Instituut.

Die situatie is bijzonder uitzonderlijk te noemen. Niet alleen is het sinds het begin van de metingen in 1873 bijna nooit zo warm geweest in Groenland in april, het is ook de eerste keer dat het percentage dooi zo vroeg boven de 10% uitvalt. De drie vroegste data lagen tot voor kort op 5 mei (2010), 8 mei (1990) en opnieuw 8 mei (2006). Met maandag 11 april schuift die datum maar liefst drie weken naar voren. Tot slot zien de wetenschappers de huidige temperaturen doorgaans enkel in de zomer. “Op de site KAN_U, 1840 meter boven de zeespiegel, was het maandag nog 3.1 graden. Dat zou zelfs voor juli een warme dag zijn, laat staan voor april”, aldus expert Robert Fausto. Of zoals de plaatselijke inwoners het zelf zeggen: “Alles is hier verdikke aan het smelten.”

Nochtans hadden sommige wetenschappers het rampscenario al zien aankomen. In februari voorspelde het team van Rutgers University al dat er door een warme winter nog nooit zo weinig ijs was geweest. Tel daar de warme lente bij, en je krijgt dooipieken zoals we die nu zien. Deze week zou het eerst lichtjes koeler worden in Groenland, maar daarna treedt de dooi weer in, zeker in het zuiden. Hopen dus dat de weermodellen snel beter nieuws brengen. Want als al het ijs in Groenland zou smelten, dan stijgt de zeespiegel met liefst zes meter.

Corrigeer

MEER NIEUWS