Belgen trokken massaal naar cinema voor Minions, Jurassic World en Star Wars

Voor het eerst sinds 2012 meer bioscoopbezoeken

Voor het eerst sinds 2012 meer bioscoopbezoeken

Foto: ap, universal, pn

De Belgische bioscopen hebben afgelopen jaar 21.146.370 bezoekers opgetekend, een stijging met 3,5 procent ten opzichte van 2014. Dat aantal is daarmee voor het eerst toegenomen sinds in 2012 een dalende lijn werd ingezet.

Dat blijkt donderdag op de voorstelling van de cijfers door Cinedata, de vzw die de marktcijfers beheert, samen met de Federatie van Cinema’s van België (FCB) en de Vereniging van de Filmdistributeurs van België (VFDB).

In 2015 kwamen in de Belgische zalen in totaal 293 films uit, 49 minder dan het jaar voordien. Ondanks het kleinere aanbod, lokten de bioscopen vorig jaar meer volk: het gemiddeld aantal bezoekers per film steeg met 12 procent.

De meest bezochte films waren “Minions” met 1.048.483 bezoekers, “Jurassic World” met 908.500 en “Stars Wars: The Force Awakens” met 884.488. Daarbij moet wel gezegd dat Star Wars pas op 16 december in de zalen verscheen en ook in 2016 nog in de Belgische bioscopen liep.

Ook de Belgische film kon afgelopen jaar bekoren. In totaal gingen ruim 2,2 miljoen bezoekers een film van eigen bodem bekijken. Drie van die films komen voor in de top 20 van de best bekeken films: “FC De Kampioenen - Jubilee general” met 632.300 bezoekers (plaats 7), “Safety First” met 390.000 (11) en “Le tout nouveau testament” met 289.962 (16).

Opmerkelijk is ook dat de bioscopen met de ticketverkoop het recordbedrag van 166 miljoen euro ophaalden. Dat is 5,3 procent meer dan in 2014. Een evolutie die vooral toe te schrijven is aan de toegenomen ticketprijzen. Met 42 procent van het totaal aantal films, vertegenwoordigen de Amerikaanse producties daarbij 77 procent van de verkoop. De 25 Belgische producties waren goed voor 10 procent van de ticketverkoop.

Volgens Oliver Maeterlinck, voorzitter van de VFDB en koepelorganisatie BEA (Belgian Entertainment Association), zullen de resultaten van 2015 dit jaar moeilijk te evenaren zijn. “Door de gebeurtenissen in maart blijven meer mensen binnen uit angst en zijn sommige bioscopen ook moeten sluiten. Daarnaast komen er dit jaar nog twee grote sportevenementen aan: het EK voetbal en de Olympische Spelen. Die hebben ook een grote impact op het aantal bezoekers.”

Daarnaast voelt de sector ook de druk van het illegaal downloaden en streamen van films, wat volgens Maeterlinck leidt tot 15 procent gemiste inkomsten. De sector vraagt dan ook vanuit de overheid een efficiëntere aanpak en een beter juridisch kader.

Maeterlinck ziet daarbij ook geen heil in legale online alternatieven zoals Netflix, dat 10 procent van de omzet in de sector vertegenwoordigt. “Het Netflix-model is momenteel geen oplossing.”, zegt hij. “In tegenstelling tot bij de muziekstreamingdiensten worden films daarbij niet vergoed in verhouding tot hun succes, maar met een vast bedrag. Het is niet werkbaar om daarmee een nieuwe film te financieren.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees