Tweede metroterrorist Osama Krayem ontkent niet langer

Tweede metroterrorist Osama Krayem ontkent niet langer

Osama Krayem (23), de man die zelfmoordterrorist Khalid El Bakraoui tot in de metro vergezelde, stelt zich niet langer op als een toevallige medeplichtige van de aanslagen in Brussel. “Ik was niet toevallig in Brussel. Ik wist perfect waar ik mee bezig was. Maar op het laatste moment heb ik besloten om ­terug te krabbelen”, bekent hij nu.

Op de beelden van de bewakings­camera’s van metrostation Pétillon, enkele minuten voor de ontploffing in station Maalbeek, staan Osama ­Krayem (foto) en Khalid El Bakraoui zij aan zij bij een ticketverdeler. Voor El Bakraoui in het metrostel stapt, stopt Krayem hem een rugzak toe, vol­gepropt met TATP-springstof. “Ik dacht dat die zak leeg was”, verklaarde Krayem eerst. Nu komt hij daar op terug. “Ik wist perfect waar wij mee bezig waren”, zegt hij. En dat is: zelfmoordaanslagen plegen in Brussel.

“Ik was niet per toeval in Brussel aanwezig”, geeft de Zweedse terrorist nu toe. Hij bekent dat hij op 22 maart in de metro zelf ook een rugzak droeg, een identieke rugzak als die van ­Khalid El Bakraoui. En met dezelfde inhoud.

Terwijl het metrostel met El Bakraoui aan boord naar Maalbeek vertrok, zette Osama Krayem zijn weg voort naar een ander doelwit, waar hij zich moest op­blazen. “Pas toen besefte ik echt waar ik mee bezig was. Op het laatste ogenblik besloot ik terug te krabbelen.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S