Cliché wordt bevestigd: BMW-rijders vaakst betrapt op te snel rijden

Cliché wordt bevestigd: BMW-rijders vaakst betrapt op te snel rijden

Het cliché dat BMW-rijders tot de meest hardleerse snelheidsovertreders rekent, wordt bevestigd door cijfers van de politie: bestuurders van BMW-wagens worden het vaakst betrapt op snel rijden.

De cijfers zijn gebaseerd op de eerste zes maanden van vorig jaar. Toen werden 978.202 pv’s uitgeschreven voor overdreven snelheid. Dat zijn er gemiddeld 5.404 per dag. “Niet alleen op snelwegen en buiten de bebouwde kom wordt te snel gereden, maar ook in de bebouwde kom en de zone 30 houden we ons niet aan de snelheidslimieten”, zo klinkt het bij het Vlaams departement Mobiliteit en Openbare Werken. “Zo rijden bestuurders in de buurt van scholen nog altijd gemiddeld zo’n 42,1 kilometer per uur, terwijl de maximaal toegelaten snelheid daar 30 kilometer per uur is.”

Met meer dan 108.000 pv’s verzamelden BMW-rijders de meeste snelheidsovertredingen. BMW-rijders hebben een aandeel van zo’n 11 procent in het totale aantal overtredingen op Vlaamse wegen. Volkswagen (9,7 procent), Mercedes (8,6 procent), Audi (8,1 procent) en Opel (6,8 procent) vervolledigen de top 5. Dat gaat om absolute cijfers. “Als gekeken wordt naar relatieve cijfers en er rekening gehouden wordt met het aantal ingeschreven voertuigen per merk, dan spant Land Rover de kroon, gevolgd door BMW, Volvo, Audi en Porsche en Mercedes op een gedeelde vijfde plaats.”

Cliché wordt bevestigd: BMW-rijders vaakst betrapt op te snel rijden
Foto: Joost Hoving/Hollandse Hoogte

“Te hoge of onaangepaste snelheid verhoogt de kans op en de ernst van een ongeval”, zegt Koen Peeters van het Vlaams departement Mobiliteit en Openbare Werken. “Algemeen wordt aangenomen dat 30 procent van de dodelijke ongevallen toe te schrijven zijn aan overdreven snelheid. Als we dit extrapoleren naar de Vlaamse ongevallencijfers, komt dat neer op 117 van de 390 verkeersdoden op de Vlaamse wegen in 2015.”

Campagne en flitsmarathon

Daarom prijken vanaf morgen de Ray-affiches opnieuw langs de Vlaamse snel- en gewestwegen, zo klinkt het bij het Vlaams departement Mobiliteit en Openbare Werken. “In zijn typische stijl wil Ray de weggebruikers laten nadenken over hun snelheid en beklemtonen dat een aangepaste snelheid een verstandige keuze is: “Niet te snel is dik okay”. Die boodschap brengt Ray ook op de radio en ook op de sociale media laat @luisternaarray van zich horen. Met de campagne wil de Vlaamse overheid in de eerste plaats het besef dat té snel rijden gevaarlijk is nog eens onderstrepen.”

Cliché wordt bevestigd: BMW-rijders vaakst betrapt op te snel rijden

Naast de campagne zal er ook extra handhaving zijn. De politie houdt op 20 en 21 april opnieuw een flitsmarathon. Vanaf zes uur ‘s morgens zal de politie extra snelheidscontroles houden.

“Net voor de filtsmarathon willen we met Ray alle weggebruikers laten nadenken over hun snelheid en hen aanmanen zich aan de snelheidslimieten te houden. Doen ze dat niet, dan riskeren ze niet alleen een fikse boete of een rijverbod maar riskeren ze ook hun leven en dat van andere weggebruikers”, zegt Koen Peeters nog.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S