Veiligheid Belgische luchthavens doet minister Galant de das om

Minister Galant neemt ontslag: "Klopt niet dat ik geen aandacht had voor veiligheid"

Galant tijdens de persconferentie vrijdagmiddag Foto: belga

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft ontslag genomen. Dat gebeurde na heisa over de beveiliging van de Belgische luchthavens. "Georchestreerde en theatrale verwarring van de afgelopen 48 uur beletten sereen voort te werken", zo verklaarde Galant.

Het ontslag van Galant hing al een paar dagen in de lucht. De minister kwam de voorbije dagen zwaar onder vuur te liggen door gelekte rapporten van de Europese Commissie over de beveiliging van de luchthaven van Zaventem.

De bal kwam aan het rollen door het ontslag en verklaringen van ex-topman van de FOD Mobiliteit Laurent Ledoux. Uit documenten die Ledoux verspreidde ontstond de indruk dat Galant waarschuwingen over het gebrekkige toezicht op Belgische luchthavens in de wind had geslagen. Ze zou ook niet of onvoldoende hebben gereageerd op vragen om extra middelen voor de beveiliging ervan. Bovendien beweerde Galant dat ze het kritische Europese rapport niet gezien had, terwijl donderdagavond uit documenten bleek dat ze wel degelijk op de hoogte was

Vrijdagnamiddag had de minister normaal tekst en uitleg moeten geven in de Commissie mobiliteit over de heisa, maar daar wachtte Galant dus niet op. Vrijdagochtend bood ze haar ontslag aan de ministerraad aan. 

"Onwaar dat ik geen aandacht had voor veiligheid"

In een persconferentie had Galant het vrijdagmiddag over een 'georchestreerde, theatrale verwarring' die haar belet heeft om haar werk voort te zetten. Daarom besloot ze na overleg met Charles Michel om op te stappen. Ze was bovendien van oordeel dat de voormalige topman van de FOD Mobiliteit Laurent Ledoux - wiens ontslag ze zegt te betreuren - niet zou stoppen met zijn 'destructieve aanpak' zolang ze zou aanblijven als minister.

Galant wees erop dat het volgens haar onwaar is dat ze geen aandacht had voor veiligheid, zoals volgens haar verkeerdelijk uit een amalgaam van feiten geconcludeerd wordt. 'Ik ben fier dat ik de verandering heb kunnen inzetten', concludeerde ze. Nadat Galant die korte tekst had voorgelezen, kreeg ze applaus van haar medewerkers. Een opvolger wordt ten vroegste begin volgende week verwacht.

Na haar ontslag uit de federale regering kan Galant terug haar zetel opnemen in het Waals Parlement. Daar kondigde haar plaatsvervanger, Georges-Louis Bouchez, zijn vertrek al aan. Bouchez wordt voltijds schepen in de Henegouwse stad Bergen. Galant is overigens burgemeester in de Henegouwse gemeente Jurbise (Jurbeke).

"Kan niet aanvaarden dat die info niet aan Kamer werd gegeven"

In een korte persconferentie vrijdagvoormiddag kondigde een aangeslagen premier Michel ook officeel het ontslag aan. "Ik kan niet aanvaarden dat info niet aan Kamer werd voorgelegd. Ook al zegt minister Galant dat ze niet persoonlijk die samenvattende nota heeft gehad."

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees