Interieur

Poetstip van de week, met Liesbeth van het Poetsbureau

Zo maak je een gasfornuis schoon

Zo maak je een gasfornuis schoon

Foto: *

Een gasfornuis maak je best zo snel mogelijk na het koken schoon, om te vermijden dat vet en vuil aankoeken. Zo ga je te werk.

- Haal het rooster van het fornuis. Als dat erg vuil is, kun je het in warm water met een ontvetter leggen.

- Begin met gewoon afwasmiddel en voeg eventueel een handvol sodakristallen bij het water. Laat het weken terwijl je de rest van het fornuis schoonmaakt.

- Veeg het fornuis schoon met een vochtige doek en een sopje van warm water en afwasmiddel. Ingebakken vlekken krijg je weg met water waaraan je een beetje waspoeder hebt toegevoegd. Wrijf de vlek ermee in en laat even weken. Haal ze dan weg met een schone, vochtige doek.

- Zijn de metalen plaatjes van de kookpitten vuil? Haal ze eruit en was ze af in water met afwasmiddel. Je kunt ze ook schuren met een licht schuurmiddel. Let op met schuursponzen, want die kunnen krassen maken. Laat de stalen delen van de pitten af en toe een tijd weken in een emmer met lauw water waarin je twee reinigingstabletten voor een kunstgebit hebt opgelost. Schrob ze verder schoon met een schuursponsje en spoel ze af. Wrijf ze droog en plaats ze terug.

- De email plaatjes zeep je in met groene zeep. Dan spoel je ze af en wrijf je ze droog. We zijn geen fan van ammonia, maar deze tip willen we je toch niet onthouden. Zijn de gaspitten en pannendragers echt smerig? Doe een vierde kopje ammonia in een afsluitbare diepvrieszak en stop er de gaspitten en pannendragers in. Sluit de zak heel goed en leg hem op een veilige plaats. Omdat ammonia vluchtig is, ontstaan er dampen in de zak die het vuil en vet oplossen. Haal de volgende dag alles uit de zak en wrijf het schoon met een sponsje of doek.

- Als het niet lukt om het rooster schoon te krijgen met een ontvetter of sodakristallen, kun je deze truc een keer proberen. Leg aangekoekte of ingebrande gaspitten een halfuur in een bak met cola. Schuur ze dan met een schuursponsje schoon. Het vet en de aanbaksels moeten nu gemakkelijk loskomen.

- Doe een beetje olijfolie op een vochtige doek en wrijf er het fornuis mee schoon. Wrijf het dan droog met een stukje keukenpapier. Je fornuis zal blinken als nooit tevoren.

- De pitten van het gasfornuis krijg je weer schoon door ze in een bak water met baksoda te leggen. Laat ze een tijdje weken en borstel ze schoon. Ze zien er weer als nieuw uit

Meer schoonmaaktips vind je in De Grote Schoonmaak Bijbel, een uitgave van Lannoo en Het Poetsbureau.

Nog een vraag over schoonmaken? Kijk op www.poetsbureau.be/vraag-het-aan-Liesbeth

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees