Betere uren en hoger inkomen maken opleiding populairder

Recordaantal studenten wil huisarts worden

Recordaantal studenten wil huisarts worden

Foto: bolsius

Nooit eerder vertoond: een recordaantal geneeskundestudenten wil huisarts worden. Bijna één op de twee kiest voor het beroep, zo blijkt uit een rondvraag bij alle Vlaamse universiteiten. “Dokters die het totaalplaatje kennen, worden op ­termijn belangrijker dan superspecialisten.”

Vergeet de alarmkreten van de af­gelopen jaren. Het structurele tekort aan geneeskundestudenten die huisarts willen worden, lijkt niet meer aan de orde. De opleiding zit in de lift. “Het is een fenomeen”, zegt hoogleraar Huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer aan de Universiteit Gent.

“Tien jaar ge­leden studeerden er nog 94 huisartsen af aan de Vlaamse universiteiten. Binnenkort zullen we de magische kaap van 300 ronden.” Zo veel huisartsen zijn er ook jaarlijks nodig om de tekorten weg te werken. “Op die manier kunnen we de uitstroom van ge­pen­sioneerde huisartsen opvangen.”

Bijna 1 op de 2 studenten – gemiddeld 41 procent – kiest ervoor om huisdokter te worden. In Gent zijn er dit academiejaar 120 van de in ­totaal 280 geneeskundestudenten begonnen aan de specialisatie ­Huisartsgeneeskunde. Aan de Universiteit Antwerpen zijn dat er 40 van de 120 en aan de KU Leuven 180 van de 420 studenten. De Vrije Universiteit Brussel (VUB) telt 25 kandidaten op 62 artsen in spe.

Meer dan pilletjes voorschrijven

Het succes komt niet uit de lucht ­gevallen, zegt professor Huisarts­geneeskunde Dirk Devroey (VUB). “De studie is aantrekkelijker geworden. Al vanaf het tweede jaar maken studenten via stages kennis met het beroep. Gaandeweg leren ze het vak appreciëren”, zegt hij. “Het is meer dan pilletjes voorschrijven. Je krijgt het gevoel een gezondheidscoach te zijn die aan preventie kan doen”, stelt VUB-student Erik Smets (25).

Ook een beter inkomen – dat met 70 procent is gestegen – en een aantrekkelijker uurrooster – dankzij de groepspraktijken – doen de richting her­opflakkeren. Tot slot is er nog het toenemend belang van nieuwe ­technologieën en apps.

En de interesse zal alleen maar ­toenemen, voorspelt De Maeseneer. “Generalisten, onder wie huis­artsen, zullen belangrijker worden dan ­superspecialisten. Door de ­vergrijzing zullen ze meer geconfronteerd worden met chronische ziektes. Die ­vereisen een totaalaanpak, van huisartsen, maatschappelijk werkers en verpleegkundigen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees