COMMENTAAR

COMMENTAAR. Ludo Vandewalle: "Atlético Madrid het voorbeeld voor Preud'homme"

COMMENTAAR. Ludo Vandewalle: "Atlético Madrid het voorbeeld voor Preud'homme"

Michel Preud'homme Foto: PN

Nu AA Gent weer met de ­zege heeft aangeknoopt, kan Anderlecht ook maar beter winnen tegen Club Brugge. In het andere geval zal het zich voorlopig meer moeten concentreren op de strijd om de tweede plaats dan dat het Club Brugge kan bedreigen voor de eerste plaats. Niet echt waar ze in Anderlecht op rekenen.

Blauw-zwart zit in een zetel. Zonder goed voetbal – dat zagen we nog van geen enkel team in deze play-offs – maar dankzij een voorbeeldige instelling haalde Club zes op zes. Na de dramatische bekerfinale kan het niet anders dan dat nu alle spelers ervan zijn doordrongen dat grinta nodig is. Michel Preud’homme, die ook op gedrevenheid een knappe keeperscarrière bouwde, is daar meer dan wie ook de belichaming van.

De trainer van Club Brugge moet deze week dan ook likkebaardend voor de televisie hebben gezeten toen hij Atlético Madrid tegen Barcelona en Liverpool tegen Borussia Dortmund bezig zag. Het is relatief op Champions en Europa League-niveau, maar telkens won het team met de minste voetballende kwaliteiten dankzij een onverwoestbare winnaarsmentaliteit. Met een onwaarschijnlijke grinta trokken Atlético en ­Liverpool wedstrijden naar zich toe tegen teams die alvast voetballend sterker leken.

Nog meer dan Liverpool is Atlético Madrid een voorbeeld voor Preud’homme. Hier droomt hij van. Atlético bewijst dat je ook wedstrijden kunt winnen zonder de bal te hebben. Dankzij een ­ijzersterke collectiviteit. Tussen de spelers lijken wel onzichtbare touwen gespannen, de onderlinge afstanden zijn altijd gelijk. Het is de reden waarom die ploeg zo moeilijk te ontwrichten is. Infiltrerende middenvelders en doorschuivende verdedigers worden in zone opgevangen en doordat de spelers zo dicht bij elkaar staan is er geen doorkomen aan. Na het veroveren van de bal wordt zo snel mogelijk de ruimte opgezocht. ­Atlético beheerst dit tot in de puntjes, gekoppeld aan alle trucjes die sluwe voetballers gebruiken om duels te winnen. De intensiteit en de winst van de underdog maken in het geval van Atlético wat goed, maar het is niet het mooiste en derhalve niet ons favoriete voetbal met al die spelers net vóór of ín het eigen strafschopgebied en het vele tijd winnen.

Club Brugge heeft na elf jaar maar één allesoverheersend doel: de titel binnenhalen. De ­manier waarop is bijzaak. de mentaliteit van Atlético Madrid zal als voorbeeld gelden.

Corrigeer