Paus Franciscus neemt twaalf Syrische vluchtelingen mee naar Vaticaan

Paus Franciscus en de Grieks-orthodoxe patriarch Bartolomeos. Foto: REUTERS

Paus Franciscus heeft zaterdag drie Syrische families in zijn vliegtuig meegenomen naar het Vaticaan. De paus bezocht een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos en wou een symbolische daad stellen door twaalf vluchtelingen mee te nemen.

Paus Franciscus kwam zaterdagochtend rond 9 uur aan op het Griekse eiland Lesbos voor een solidariteitsbezoek aan de migranten. De Griekse televisie zond de landing uit van het vliegtuig op de luchthaven van Mytilene om 9.04 uur Belgische tijd. "Het is een reis die wat verschilt van de andere. Een reis gemarkeerd door verdriet (...) We zullen te maken krijgen met de ergste humanitaire catastrofe sinds de Tweede Wereldoorlog", had de paus nog in het vliegtuig gezegd.

Na zijn aankomst en zijn gesprek met premier Tsipras reisde de paus met de oecumenische patriarch Bartholomeos en de Grieks-orthodoxe aartsbisschop van Athene, Ieronymos, meteen per minibus naar het zestien kilometer verderop gelegen opvangkamp van Moria met 2.500 vluchtelingen.

Naar opvangkamp

In het kamp was er een stormachtig onthaal door de vluchtelingen. Franciscus vroeg er voor televisiecamera’s uit de hele wereld aandacht voor de levensomstandigheden en het gebrek aan toekomstperspectief voor vluchtelingen, vooral voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen en zwangere vrouwen. Vluchtelingenkinderen overhandigden hem tekeningen en brieven. Sommige droegen pancartes waarop stond "wij willen vrijheid" of "u bent onze enige hoop".

De kerkleiders hielden hun middagmaal met de vluchtelingen, ondertekenden nog een gezamenlijke verklaring en baden voor de mensen die op hun vlucht hun leven in de Egeïsche Zee hebben verloren.

De paus zei dat hij naar Lesbos was gereisd om de honderden vluchtelingen en migranten te vertellen dat zij niet alleen zijn. "Vandaag wilde ik bij u zijn. Ik wil u zeggen dat u er niet alleen voor staat."

Twaalf vluchtelingen

Bij zijn terugkeer naar het Vaticaan nodigde Franciscus drie families Syrische vluchtelinge mee in zijn vliegtuig. De twaalf mensen, onder wie zes kinderen, vlogen met de paus mee terug naar Rome. Het gaat om drie moslimgezinnen. Twee komen uit Damascus, één uit Deir Azzor (in door terreurorganisatie Islamitische Staat gecontroleerd gebied). Hun huizen zijn gebombardeerd. 

Het Vaticaan zal voor de vluchtelingen zorgen, in eerste instantie via de katholieke ngo Sint-Egidiusgemeenschap.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees