VolleybalMannen Liga BAvoc Achel 3- TSP Vilvoorde 0 - Raad van wijzen zal knoop doorhakken bij kampioen Avoc

“Promoveren we: ja of neen?”

“Promoveren we: ja of neen?”

Rechts Allan Van de Loo (41): wij willen naar de Ethias Liga A. Foto: Dick Demey

Avoc Achel veroverde zijn vierde Limburgse beker in het paasweekend in Hasselt. Tegen Topsportschool Vilvoorde staken de Noord-Limburgers een tweede kroon op het werk. Coach Jan Meertens greep met zijn jongens de titel in de Liga B. Stijgen naar de Liga A is een optie. Die beslissing valt over enkele dagen.

Voorzitter Peter Hendriks en erevoorzitter Herman Gijbels staan voor een tweesprong. Gijbels: “In 1985 zijn we ook een naar de hoogste reeks gepromoveerd onder trainer Bert Wevers. We hielden het één seizoen vol. Het zijn heel andere (dure) tijden: in conclaaf wordt beslist wat we zullen doen.”

Iedereen werkt

De licentievoorwaarden van de Ethias League vormen een hinderpaal. Een ingekleurd veld is weliswaar beloofd door de stad, maar de verlichting (400 lux) is te plat, er is geen tv-platform, te weinig parking. Grootste probleem: alle spelers werken. Gijbels: “Er zijn veel wedstrijden in de midweek in de Liga A. Het wordt moeilijk vanuit Achel om heen-en-weer naar Roeselare of Menen te rijden. Iedereen moet ’s anderendaags fris op het werk staan. Met ‘congé los je dat niet op.”

Budgettair moet ook één en ander worden doorgenomen. Al steunt de club jarenlang getrouw op de familie Lauwers. De broers Stijn en Paul Lauwers (van Profel metaal en immobiliën) en ook Bart Van Samang, Pauls rechterhand, doorliepen alle jeugdreeksen. Hun nazaten spelen bij Avoc. En ook trainer Jan Meertens (66) uit het Nederlandse Dommelen, overigens een oud-speler, heeft zijn vaste stek. Net als assistent Bjorn Degreef.

Shoppen over de grens

Voor spelers gaat Achel traditiegetrouw veel shoppen over de grens. Manager Etienne Willekens: “Jens Gemels (naar Hasselt) en Finn Frielink (Nederland) zullen vertrekken. Die twee kunnen we vervangen. Dat is het probleem niet.”

Zodus: “A hebben Tim Verschueren (allereerste titel), Brian Schouren, Allan Van de Loo (7 op 12 + een blok), Peter Kellens (10 op 23 + een opslag en een blok) en Dries Ilsbroux (6 op 12 + een blok) enige ervaring op het allerhoogste niveau”, zegt secretaris Patrick Close, “toch is het wachten op witte rook bij de club die 56 jaar geleden werd opgericht.

Spelers krijgen hun zeg

Herman Gijbels: “We steken de koppen snel bij elkaar. Ik weet het: als we de stap niet zetten, krijgen we verwijten. Anderzijds is het niet zo eenvoudig. Maar de spelers hebben zeker een stem in het kapittel.” Van de Loo (41), Brouns, Verhees (op één voet dansend, krukken in de lucht) en Ilsbroux willen hogerop. “Stel je voor: Maaseik, Roeselare, Asse-Lennik en Antwerpen moeten naar Achel komen. Dat laat je niet schieten.”

Bij een 2-0 stand was de titel binnen tegen Vilvoorde, dat veel opslagen miste en grossierde in foutjes. Vrijdag volgt voor Achel de slotmatch in Puurs. Daarna zakt het team af naar Café Delirium (!) achter de Beurs in Brussel City. “Overnachten doen we bij mijn ouders in Molenbeek,” zette Bjorn Degreef al een eerste lange feestnacht in.

SCHEIDSRECHTERS: Van Hende en Mariën.SETS: 25-23 (24’), 25-14 (21’), 25-24 (21’). ACHEL: Van de Loo 8, Verschueren 6, Kellens 12, Ilsbroux 7, Samardzic 3, Engels 7. Libero: Brouns. Kwamen in: Schouren 3, Frielink 1. TSP VILVOORDE: Peters 11, De Donder 1, Pardon 6, Van Lommel 4, Dufraing 3, De Wettinck 7. Libero: Verstraeten. Kwamen in: Brems 1, Desmet 3.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio