Dat komt ervan als je het internet de naam voor jouw boot laat kiezen

Dat komt ervan als je het internet de naam voor jouw boot laat kiezen

Foto: NERC

Mensen democratisch laten meebeslissen is heel vaak een mooie gedachte. Maar soms draait het niet altijd even goed uit. Dat mocht de Natural Environment Research Council in Groot-Brittanië ondervinden.

De NERC lanceerde namelijk een poll. Ze willen een nieuwe naam voor hun onderzoeksschip (van 2,5 miljoen euro) en het publiek mocht daarvoor mee kiezen. Verschillende namen werden door het publiek gesuggereerd en opgenomen in de poll. Op basis van de populariteit van de namen, bleven er uiteindelijk nog 5 over waarop gestemd mocht worden. Uiteindelijk stemde een overweldigende meerderheid voor....Boaty McBoatface (of vrij vertaald in het Nederlands: “Bootje McBootgezicht”). Die naam kreeg bijna 4 keer zoveel stemmen als de tweede naam in de poll: Poppy-Mai, een naam die verwijst naar een meisje van 16 maanden met een ongeneesbare kanker.

Nu zal uiteindelijk Duncan Wingham, de baas van de NERC, de finale beslissing moeten nemen: wordt het een kinderachtige naam die niet echt professioneel en geloofwaardig overkomt, maar waar het publiek evenwel massaal voor gestemd heeft, of wordt het een naam die een mooi eerbetoon is voor een ongeneeslijk meisje, maar waar het publiek eigenlijk niet voor gekozen heeft.

De NERC dankt iedereen intussen voor het stemmen en voor de suggesties en zegt dat de naam binnenkort zal bekendgemaakt worden.

Andere kandidaten in de top 5 waren: “Henry Worsley”, “David Attenborough” of “It’s bloody cold here”. Maar er kwamen ook suggesties binnen als “I Like Big Boats & I Cannot Lie” of “Onion Knight”. In totaal kreeg de NERC zo’n 7.000 suggesties.

Corrigeer

MEER NIEUWS