N-VA-fractieleider Peter De Roover verdedigt partijgenoot Jan Jambon

“Hoeveel is significant? Die mensen trekken geen nummer bij de slager”

“Een significant deel van de moslim danste naar aanleiding van de aanslagen in Brussel.” De woorden van minister Jan Jambon (N-VA) in De Standaard zijn al dagen voer voor discussie. In De Afspraak nam fractieleider Peter De Roover de verdediging van zijn partijgenoot op. “Hoeveel is significant? Dat weten we niet. Die mensen laten zich niet tellen.”

Fractieleider Peter De Roover van de N-VA heeft in De Afspraak de verdediging opgenomen van zijn partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon. Want die heeft nooit de moslimgemeenschap willen stigmatiseren, zegt De Roover met nadruk.

De N-VA is verbaasd over de storm waarin Jambon terechtgekomen is. “We kijken er een beetje naar als een koe naar een trein die voorbij komt”, geeft De Roover toe. “We krijgen nu een discussie over de betekenis van het woord ‘significant’. Jan Jambon geeft interview na interview om te zeggen dat de samenleving niet opgedeeld mag worden in moslims en niet-moslims, maar wanneer hij een pijnpunt aanhaalt, wordt al de rest vergeten.”

Betekenisvol

Want Jambon heeft nooit gezegd dat veel moslims terreur zouden steunen. “Wat Jan bekommert, is dat er een te grote - té groot, ik heb niet gezegd een grote - steun is in de moslimgemeenschap voor dingen die we met z’n allen (en ook de overgrote meerderheid van de moslims) afkeuren”, aldus De Roover. “En dat is de betekenis van het woord significant, dat betekent ‘te veel mensen’, een ‘betekenisvolle groep’.”

De Roover voegt er nog aan toe dat “de indruk begint te ontstaan dat bepaalde mensen bepaalde problemen niet willen aanraken”.

“Hoeveel is significant? Die mensen trekken geen nummertje bij de slager”

“Een significant deel van de moslim danste naar aanleiding van de aanslagen in Brussel.” De woorden van minister Jan Jambon (N-VA) in De Standaard zijn al dagen voer voor discussie. In De Afspraak nam fractieleider Peter De Roover de verdediging van zijn partijgenoot op. “Hoeveel is significant? Dat weten we niet. Die mensen laten zich niet tellen.

Het feit dat het parket geen dossiers heeft gekregen over feestende mensen en spreekt over geïsoleerde gevallen, vindt De Roover logisch. “Voor alle duidelijkheid: er is geen strafwet die vreugde-uitingen verbiedt. Dat is niet strafbaar, er worden geen PV’s opgemaakt. Er is informatie vanuit de Veiligheidsraad en andere die aangeven dat er vreugde-uitingen geweest zijn. Ik zou iedereen willen aanraden om nog maar drie minuten op de sociale media te surfen en dan merk je dat dat een probleem er is. Laat ons niet vergeten dat daarachter potentieel gevaarlijke mensen zitten. Je mag toch verwachten van een minister van Binnenlandse Zaken dat hij een veiligheidsrisico bij naam noemt en dat hij er niet om politiek correct redenen het zwijgen toe doet.”

“Meer dan tien mensen”

Dat er vreugde-uitingen geweest zijn, staat volgens De Roover vast. Maar over hoeveel mensen het gaat, dat is onbekend. “Dat zijn dingen die we op dit moment niet weten. Die laten zich niet tellen, die trekken geen nummertjes bij de slager. Maar het gaat over meer dan tien mensen, het gaat over een meer dan normale groep, het gaat om een heel kleine minderheid. Maar ook het aantal terroristen ligt te hoog en dat is ook een heel kleine groep.

En ondertussen is Jambon niet van plan om zijn excuses aan te bieden. “Jambon staat achter zijn woorden. Hij is totaal verbijsterd over manier waarop die discussie nu een discussie wordt over de betekenis van woordjes, terwijl hij het over een fenomeen wil hebben waarvoor we echt onze ogen niet mogen sluiten.”

Corrigeer

MEER NIEUWS