Thierry Lauwers staat opnieuw op met creatie van "The Anemoi" in Cyprus

Lochristi / Zomergem - In onze niet-echt officiële rubriek "Hoe zou het nog zijn met...?" verblijden wij u vandaag met wat nieuws van onze kunstenaar Thierry Lauwers. U weet wel, de Lochristinaar die een beetje noodgedwongen verkaste naar Zomergem. Wel, eindelijk ging het niet zo goed met hem, want de man was om medische redenen liefst zeven maand buiten roulatie. Maar het grootste leed is geleden, en dat hield Thierry natuurlijk niet lang thuis. In Cyprus realiseerde hij een 3,5 m hoge "The Anemoi", gekapt uit Cypriotische kalksteen.

"Anemoi zijn goden, titans, in de Griekse mythologie. meerbepaald de kinderen van Aeolus en Eros", vertelt Thierry. "Goden die heersen over de winden die het water Okeanos teisteren, en dus in feite geen lieverdjes." In de eigenzinnige visie van Thierry Lauwers brengen Boreas, Notus, Zephyrus en Eurus de seizoenen en geven ze het eiland zijn vorm. Het eindresultaat werd een archaïsch ogende sculptuur, alsof ze reeds duizenden jaren op deze plaats stond. Geërodeerd, wazig, mysterieus. Een afgoding uit lang vervlogen tijden. Het werk kreeg zijn vaste stek in het Ayia Napa Sculpture Park, te vergelijken met het Middelheim bij ons.

"Het is een mysterie dat er in feite geen is, want het is niet enkel het verhaal van het vormgeven aan een eiland, maar ook aan onszelf, mensen. Een metafoor in deze moeilijke tijden", duidt Lauwers "The Anemoi." Onze dorpsgenoot heeft ondertussen zo'n 52 monumentale werken in 21 landen staan.

Sinds vorige maand heeft Thierry overigens ook zijn werkterrein nog een beetje verruimd:  hij is public- relationsman geworden voor alle landen buiten de Russiche Federatie van het "Lukomorye Baikal International Art Project". Lukomorye hoeft u niet in de atlas te gaan zoeken, het is een fictief land in de Russische legendes en sprookjes. "Als je bedenkt dat het Baikalmeer 1000 km² groter is dan ons land kan dat nogal eens een opdracht worden", reageert Lauwers. "In ieder geval zien ze het groots want ze hebben er nogal wat aan natuurschoon en mogelijkheden voor internationaal toerisme. Zelf ga ik enkel de betrekkingen met kunstenaars onderhouden. Op zich ook al een stevige job."

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio