Honderdste Pulitzerprijzen voor New York Times, AP en Washington Post

Honderdste Pulitzerprijzen voor New York Times, AP en Washington Post

De prijs voor ‘openbare dienst’, die beschouwd wordt als de meest prestigieuze Pulitzer, ging dit jaar naar persbureau AP. Foto: AP

The New York Times, de Washington Post en persagentschap Associated Press hebben maandag een Pulitzerprijs gewonnen. De prijzen, de hoogste onderscheiding voor Amerikaanse journalisten, werden dit jaar voor de honderdste keer uitgereikt. De winnaars van de Pulitzers schreven over de grote drama’s waar onze wereld vandaag mee te kampen heeft, zoals oorlogen, de vluchtelingencrisis en terrorisme.

Alissa J Rubin van The New York Times kreeg de Pulitzer voor het beste internationale berichtgeving, voor haar artikels over de moeilijke situatie waarmee Afghaanse vrouwen te kampen hebben, meer dan 14 jaar na de Amerikaanse inval in het land om de taliban te verdrijven.

De prijs voor nationale journalistiek ging naar de redactie van de Washington Post, voor het opzetten van een databank waarin opgenomen is hoe vaak en waarom Amerikaanse politieagenten schieten om te doden. De redactie van de Los Angeles Times won dan weer de ‘breaking news’-award voor haar berichtgeving over de dodelijke schietpartij in San Bernardino.

De prijs voor ‘openbare dienst’, die beschouwd wordt als de meest prestigieuze Pulitzer, ging dit jaar naar persbureau AP voor zijn onderzoek in Azië naar de werkomstandigheden van vissers wier garnalen verkocht worden in de VS. Het onderzoek leidde tot de vrijlating van meer dan 2.000 slaven en tal van arrestaties.

De Pulitzer voor onderzoeksjournalist ging dit jaar naar journalisten van de Tampa Bay Times en de Sarasota Herald-Tribune voor hun diepgaande verhaal over psychiatrische ziekenhuizen in Florida.

Vluchtelingen

Dit jaar werden uitzonderlijk twee prijzen uitgereikt voor ‘breaking news’-fotografie: de eerste aan vier fotografen van de New York Times voor hun werk rond vluchtelingen en de gevaren waarmee ze te kampen hebben; de tweede prijs ging naar de fotoredactie van Thomson Reuters, die de overtocht van Syrische vluchtelingen in beeld had gebracht.

De Pulitzer voor non-fictie ging dit jaar naar ‘Black Flags: The Rise of ISIS’ van Joby Warrick, die voor fictie naar ‘The Sympathizer’ van Viet Thanh Nguyen, een verhaal over immigranten.

De Pulitzer-jury ontving dit jaar een 3.000-tal inzendingen, die kans maakten op een onderscheiding in een van de 22 categorieën in de journalistiek, literatuur, drama en muziek. De winnaar van de Pulitzer voor openbare dienst ontvangt een gouden medaille, de andere laureaten krijgen 10.000 dollar. De prijzen worden uitgereikt tijdens een ontbijtbijeenkomst binnen enkele weken.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees