Zorgt sneeuw zondag voor een epische Luik-Bastenaken-Luik zoals die van 1980?

We zijn al bijna eind april maar toch zijn er dit weekend volgens de weersvoorspellingen in de Ardennen winterse buien en/of sneeuwbuien mogelijk. Zondag wordt Luik-Bastenaken-Luik gereden, in die Ardennen. Krijgen we een epische editie zoals die van 1980, toen Bernard Hinault won?

Slechts 21 van de 174 renners zouden op 20 april 1980 de finish in Luik halen: de barre omstandigheden onderweg waren dan ook niet min met sneeuw en ijswater. Kanshebbers zoals  Saronni, Gavazzi, Willems en Pollentier gaven totaal verkleumd op. De Fransman Bernard Hinault (met rode muts maar korte broek) versnelde op de Stockeu, naar eigen zeggen om het warm te krijgen, en reed door de sneeuwstormen solo naar de zege.  Hennie Kuiper werd tweede, op meer dan negen minuten van de winnaar...

Het zou drie weken duren eer de wijs- en middelvingers van Hinault helemaal hersteld waren van de kou. Later dat jaar moest hij in de Tour de France ook opgeven met kniepijn en die blessure werd gelinkt aan zijn bovenmenselijke prestatie in de Ardennen.

Komt de editie van 2016 in datzelfde rijtje? Afwachten wat het wordt...

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.